Nu jau otro dienu Latvijas sabiedrībā nerimstas diskusijas par Ghetto Games plakātiem.


Uzmanību par šiem plakātiem vērsusi biedrība Centrs Marta, kuri aicina aicina ielu sporta un kultūras kustību Ghetto Games novākt pilsētvidē izveidotos plakātus.

Kas nepatīk biedrībai?

Biedrība pauž neapmierinātību plakāti, kuros angļu valodā izmantoti necenzēti vārdi, turklāt plakātos redzamas arī vardarbīgas ainas.

Plakātos izmantoti tādi saukļi kā ''Some bitches are always ready for opportunities'' un ''A real women never let her man go to ghetto games hungry or horny''. Latviešu valodā gan plakātu tulkojums būtiski atšķiras, proti, ''Dažas ir vienmēr gatavas jaunām iespējām'' un ''Īstas sievietes nekad nepalaidīs savus vīriešu izsalkušus uz Ghetto Games''.

Centrs Marta saka, ka tas viss ir ''klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums un uzskatāmi par sieviešu un meiteņu cieņu aizskarošiem''.

Biedrība norāda, ka ''plakātos izmantotie saukļi, vardarbīgās ainas un puskailu meiteņu zīmējumi, kuros viņas tērpušās ļoti īsos svārkos un šortos, atkailinot sēžamvietu, ir absolūti nepiemēroti jauniešu auditorijai, kuru priekšstati un uzvedība šajā vecumā ir īpaši viegli ietekmējami''.

''Jauniešu auditoriju ir iespējams uzrunāt arī cieņpilnā veidā, nepopularizējot agresīvu un diskriminējošu uzvedību,'' tā Centrs Marta.

Ko par plakātiem saka paši Ghetto Games?

TV3 Ziņas žurnāliste Monta Jakovļeva atklājusi, ko Ghetto Games dibinātājs Raimonds Elbakjans atbildējis par Centrs Marta neapmierinātību.

''Lai viņas no tā sava centra iet dir**! Tā arī savā sižetā pasakiet,'' paziņojis Elbakjans, atsakot plašāku interviju.

Sīkāku skaidrojumu šiem plakātiem sniedzis to autors Vladislavs Lakše, vēstī portāls apollo.lv: ''Laikmetā, kad visu cenšas izskaistināt, apstrādāt ar filtriem un pievērt acis uz neērto neglītumu, Ghetto Games vienmēr ir izvēlējies patiesuma ceļu. (..) Var cenzēt grāmatas un filmas, bet, vai šajā gadījumā jauna paaudze nepazaudēs svarīgāko - kritisko domāšanu ar veselīgu humora devu? Pasaule nav tikai balta vai melna, šeit ir citas tonalitātes un pat krāsas - rozā, zils, dzeltens...''

Mākslinieks pārliecināts, ka viņa darbi tieši neiegrožo sievietes noteiktos rāmjos: ''Ghetto Games dalībnieks ir domājošs intelektuālis, kas saskata ironiju un nolasa zemtekstu.''

Ghetto Games kustības projektu direktore Sandas Gertnere norāda, ka minētie plakāti nav reklāma, bet zīmola tēla daļa, tādēļ to izvietošanu nav bijis jāsaskaņo pašvaldībā.

Viņa arī atzīmē, ka pamācoša māksla bijusi tipiska fašismam un komunismam, tādēļ nu jau skandalozie plakāti esot tieši pretēji šiem politiskajiem režīmiem, t.i., pozitīvi uztverami.

Ko par to runa sabiedrībā?

Gluži, kā abas puses nepiekrīt viena otrai, tā arī cilvēku vidū nav viennozīmīga viedokļa.

''Visai īpatnēji, ka nepilngadīgo auditorijai tiek parādīts tas, ka sieviete ir tikai seksa instruments un, ka nākot uz ghetto games tu satiksi savu true <3 jeb sex partneri,'' savā Facebook prāto populārā influencere Agnija Grigule.

Diskusijā Facebook iesaistījies arī modes blogeris Deniss Ševeļovs: ''Bet sanāk, ka GG ir vienmēr kādas izsalkušas kuces, kas ir gatavi dod neaedošam sportistam, kuram principā vienalga, jo ir izsalcis, un līdz mājām nebūs gatavs pacesties. Tāda ir dzīve bez filtra ??''

''Lai dabūtu naudu sportam, ir pilnīgi vienalga tās avots. To drošvien žurnālistiem ir grūti saprast,'' runājot par Elbakjana saistību ar partiju ''Saskaņa'', pauž basketbola leģenda Valdis Valters.

Viņam iebilst aktieris un režisors Intars Rešetins: ''No sērijas - nauda nesmird? Smird, Valdi,smird! Un jo smirdīgāks tās devējs, jo vairāk ar smaku aplīpi pats!''

Valters un Rešetins pēc tam apmainās apgalvojumos, ka otrs ''tēlo''.

''Protams, cepšanas par tiem plakātiem ir sviests, bet izskatās, ka Raimonds kļūst neuzmanīgs un sācis zāģēt zaru, uz kura viņam ar rīdzinieku naudu palīdzēja apsēsties Nils Ušakovs,'' soctīklā Twitter par Elbakjana teikto raksta Jānis Eglītis. ''Tagad jāgaida kritiens.''
Citās domās Facebook ir Rūdolfs Brēmanis: ''Raimonds Elbakjans par savu darbu ar jauniešiem vairāk kā 10 gadu garumā ir pelnījis Valsts augstāko apbalvojumu no Prezidenta, un savā Ghetto Games var likt kādus plakātus vien vēlas!''
 
''Tā maskējās, tā maskējas, bet tomēr savu prastumu ilgi nevar noslēpt. Ja godīgi, ir pārsteigums, ka viņš spēja tik ilgi tēlot civilizētu personu,'' tvīto Jānis Bērziņš.
''Tas par to mākslu, kas nelikšot prātam slinkot? Es galu galā pārbaudīju, vai "horny" tiešām nozīmē "apmierināts", bet nē, ja runa nav par ragiem, tad "gribelīgs",'' raksta Ieva Zagante.
Psihoterapeits Viesturs Rudzītis savā Twitter iebilst biedrības viedoklim: ''Feministēm sportiski vīrieši, to seksuālās fantāzijas, erekcija un viss bērnu radīšanai vajadzīgais šķiet kaut kas šausminošs. Vēl sliktāk - tās to izmanto savas marksistiskās Upura varas stiprināšanai. Vīrieši, turpiniet spraust grozā no augšas, īstas sievietes to novērtēs.''
GG skaidrojumi pie sirds nav gājuši arī Rihardam Zeilim: ''Kā var tik ļoti pārkarsēt takta izjūtu, lai šo situāciju mēģinātu pagriezt kā labo darbu sabiedrībai un sevi nostādītu upura lomā? Varbūt nākamais solis būtu izgāzt atkritumus parkā, lai iestātos pret dabas piesārņošanu? Tas pat sanāktu vareni izdevīgi, ja tā atkritumu izvešana Grīziņā tagad ir tik dārga, kā runā.''