Valsts drošības dienests (VDD) pēta kompāniju "Huawei", par kuru izskanējušas bažas, ka tā regulāri nodod informāciju par saviem klientiem Ķīnas izlūkdienestiem, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja VDD priekšnieks Normunds Mežviets.


Viņš raidījumā uzsvēra, ka cilvēkiem, kuri vēlas iegādāties "Huawei" produktus, vajadzētu būt ļoti piesardzīgiem un izsvērt situāciju. Pēc Mežvieta teiktā, pret kompānijām, par kurām ir aizdomas, jāizturas piesardzīgi.

"Uzņēmumu vadītājiem un arī privātpersonām vajadzētu izturēties ar ļoti lielu skepsi pret dažādām IT tehnoloģijām, šo IT tehnoloģiju ražotājiem, kuriem ir neviennozīmīga reputācija Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīs. Respektīvi, kompānijām, par kurām ir aizdomas, ka viņu ražotie produkti var tikt izmantoti kiberspiegošanas aktivitātēm vai kaut kādā veidā aizskart personu tiesības," sacīja Mežviets.

Šajā brīdī visas trīs valsts drošības iestādes - VDD, Militārās izlūkošanas un drošības dienests, kā arī Satversmes aizsardzības birojs - pēta un analizē šo situāciju. Jautājums ticis aktualizēts arī debatēs ar valsts augstākajām amatpersonām.