Jau šo piektdien tiks iesniegts pieprasījums par Daiņa Turlā atstādināšanu no Rīgas mēra amata, tādēļ īstais laiks paspēt iepazīt vien tik tikko par galvaspilsētas līderi kļuvušo politiķi.


Turlais dzimis 1950.gada 21.decembrī, Latvijā, tolaik vēl LPSR, Madonā. 1969.gadā, uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas, viņš tika iesaukts Padomju savienības armijā, pēc kā nolēma turpināt saistīt dzīvi ar militārismu arī tālāk.

Militārists Turlais un karš

Līdz 1973.gadam viņš mācījās Kirova augstākajā karaskolā, bet 1985.gadā absolvēja Frunzes Kara akadēmiju

Tad nāca viens no Turlā dzīves ''atslēgas'' notikumiem - Afganistānas karš. Nākotnes Rīgas mērs tajā piedalījās, protams, PSRS armijas rindās no 1985. līdz 1989.gadam. Kara laikā Turlais bija 40.armijas štāba operatīvās daļas vadītājs un štāba priekšnieka vietnieks.

Par ''veiksmes talismanu'', kā viņu bez upuru operāciju dēļ nosauca armijas virspavēlnieks, sauktais latvietis arī izstrādāja plānu, lai savu štābu izvestu no Afganistānas. Bēdīgi slavenais karš, kurā Padomju Savienība piedzīvoja vairāk vai mazāk sakāvi, viņam beidzās 1989.gada 15.februārī.

Atgriezies Krievijā, Turlais turpināja izglītoties, 1990.gadā absolvējot Maskavas Ģenerālštāba akadēmiju.

Sekojot Latvijas neatkarības atjaunošanai, 1991.gadā Turlais atgriezās Latvijā un gadu vēlāk kļuva par LR Aizsardzības spēku komandieri, kļūstot par pirmo šādā amatā. Komandieris viņš bija līdz 1994.gadam, kad atkāpās.

Starp citu, 2001.gadā viņš oficiāli neatbalstīja ASV lēmumu iebrukt Afganistānā.

Politiķis Turlais un traģēdija

Drīz vien pēc atkāpšanās Turlais kļuva par tā laika Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieku aizsardzības jautājumos.

Gadu vēlāk, 1995.gadā, Turlais pirmo reizi kļuva par 6.Saeimas deputātu, tiekot ievēlēts no partijas Saimnieks saraksta. Tas gan bija tikai sākums, jo šī partija veidoja koalīciju, un Turlais kļuva par Iekšlietu ministru Andra Šķēles valdībā. Sadarbība izrādījās veiksmīga, jo arī nākamajā valdībā, kuru turpināja vadīt Šķēle, viņš saglabāja savu ministra amatu.

Diemžēl viņa darbs kā iekšlietu ministram beidzās uz traģiskas nots. 1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkoja ugunsdzēsēju svētkus, kura laikā, pretēji drošības apsvērumiem, ar pacēlāju tika cilāti cilvēki, kuri tādejādi apskatīja pilsētas panorāmu.

Vienā no šīm reizēm, pēdējā, četru atļauto cilvēku vietā pacēlājā atradās 22 cilvēki. 19 metru augstumā esošais pacēlājs slodzi neizturēja un salūza, visiem tajā esošajiem cilvēkiem piezemējoties uz asfalta. Incidentā gāja bojā deviņi bērni...

Notikušā rezultātā Turlais atkāpās no Iekšlietu ministra amata.

Turlais un politiskās neveiksmes

Politisko karjeru Turlais pat nepārtrauca, tomēr 1998.gadā vairs ievēlēts Saeimā netika. Kā jau mēdz notikt, bez darba valdībā viņš nepalika un kļuva par jaunā premjera Viļa Krištopana padomnieku aizsardzības un iekšlietu jautājumos.

Gadu vēlāk Turlais nomainīja partiju, iestājoties Latvija Ceļā. Vēl gadu vēlāk, 2000.gadā, viņš partiju pameta un nolēma dibināt pats savu, Mūsu Latvija, tomēr iecere piedzīvoja fiasko - nepieciešamais biedru skaits netika savākts.

2002.gadā viņš kļuva par daļu no bēdīgi slavenā PCTVL (tagad - LKS), tomēr ilgi šī sadarbība neilga, jo viņa pārstāvētā Tautas saskaņas partija atdalījās no prokrieviskā spēka. Starp citu, tieši TSP ir viens no šodienas Saskaņa dibināšanas iniciatoriem.

Turlais un Šlesers

2004.gadā Turlais, kā arī citi, pameta TSP un pievienojās Latvijas Pirmajai partijai, kuru vadīja Ainārs Šlesers. Tā rezultātā viņš arī ieguva Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra krēslu, kuru turpināja ieņemt arī nākamajā Saeimā.

Divus gadus vēlāk Turlais atkal netika ievēlēts Saeimā, tomēr par deputātu kļuva tāpat, jo ieguva Šlesera vietu.

Turlais un Rīgas dome

Pirms 10 gadiem, 2009.gadā, Turlais no LPP un viņa bijušās partijas LC apvienotā saraksta tika ievēlēts par RD deputātu.

LPP pienākot beigām, Turlais kopā ar Andri Ameriku bija starp dibinātājiem tās mantinieces, Gods Kalpot Rīgai, kuru pārstāv arī šobaltdien, partijai.

Turlais par deputātu tika ievēlēts arī divās nākamajās vēlēšanās.

2019.gada 30.maijā Turlais, visbeidzot, kļuva par Rīgas domes priekšsēdētāju. Viņa kabinetā turpinās mitināties priekšteča Nila Ušakova kaķi Muris un Kuzja.

Lai arī Turlā dzīve bijusi raiba, jaunais izaicinājums esot nopietnāks par jebko iepriekš piedzīvoto.

''Darīt darbus savā dzīvē, tostarp kara apstākļos, manā dzīvē ir bijis vieglāk, nekā šodien ieņemt Rīgas domes priekšsēdētāja amatu,'' liktenīgajā dienā paziņoja Rīgas mērs.

Turlais un noslēpumainā privātā dzīve

Tik ilgiem gadiem bijušam publiskas personas statusā, par Turlā privāto dzīvi zināms pavisam maz. Viņš ir precējies un laulībā dzimuši divi bērni.

Afganistānas kara laikā viņš visus trīs gadus neesot nodarbojies ar seksu, metot līkumu gan vietējām prostitūtām, gan PSRS armijas virsniecēm.

''Aizvietoju to ar cita veida izjūtām,'' apgalvo Turlais.

Savulaik dzeltenais izdevums "Vakara Ziņas" vēstīja, ka Turlais, esot LR Aizsardzības spēku komandieris, atpūtas nolūkos regulāri apmeklējis armijas bāzi Sužos. Tur strādājošais pirtnieks apgalvoja, ka armijas bāzē regulāri gājušas vaļā dažādas netiklas darbības un pārmērīga alkohola lietošana.

''Par prostitūtām atceros ļoti spilgtu gadījumu, kad suteneri iebrauca daļas teritorijā un veda maukas uz pirti. Precīzi neatceros, kurš toreiz bija no lielajiem, bet nez kādēļ atmiņā stāv Turlais, kas pirtī samērā bieži ieradās kopā ar bataljona komandieri,'' toreiz presē skaidroja pirtnieks, kura pienākumos arī bijis sakopt piecūkoto pirti.

To toreiz nenoliedza arī pats Turlais.

''Šo pirti apmeklēju kopā ar ģimeni, bet ar padotajiem tur neuzkavējos un alkoholu nelietoju,'' skaidroja tā laika komandieris.

Vēl kāds skandāls

Tas nebija vienīgais jaunā Rīgas mēra skandāls, kas saistāms ar intīma rakstura notikumiem.

Tās pašas "Vakara Ziņas" pirms daudziem gadiem arī klāstīja, ka Turlais palīdzējis par pedofīliju notiesātajam Ainaram Eisakam izkļūt no nepatikšanām uz robežas.

''Lai neciestu Latvijas gods, nolēmu parunāt ar robežsargu vadību, un jautājums tiešām tika atrisināts pozitīvi,'' atzina Turlais.

Turlais gan apgalvo, ka ar pedofilu tuvi draugi nav bijuši: ''Pazinu viņu, jo šad tad gāju uz deju konkursiem. Par viņa seksuālo orientāciju uzzināju vēlāk, kad tas izskanēja masu medijos.''

''Man šādi cilvēki nepatīk, un manu draugu un paziņu lokā tādu nav,'' paziņoja Turlais.

Nu, Turlā kā Rīgas mēra liktenis ir jau apdraudēts. Sēdes norises laiks par Turlā atstādināšanu gan ir atkarīgs no paša Turlā, bet līdz 21.jūnijam rezultātam vajadzētu būt skaidram, apgalvo Rīgas domes opzozīcija.