Internetā nokļuvis video, kurā redzams, kā sīriešu bēgļi, kas uzturas Turcijā un mēģina šķērsot Eiropas Savienības (ES) robežu, izrīkojas ar saviem bērniem, lai viņi vairāk raudātu un tādējādi varētu iežēlināt robežas sargātājus.


Šie bēgļi ir fiziski veselīgi vīrieši, kuriem acīmredzami nekas nekaiš, un viņi mērķtiecīgi palīdz bērniem raudāt. Lai būtu vairāk asaru, viņi tos tur ugunskuru dūmos.

Iepriekš ANO Starptautiskā migrācijas organizācija vēstīja, ka Turcijā pie robežas ar Grieķiju sapulcējušies vismaz 13 000 migrantu. Savukārt Turcijas iekšlietu ministrs Sileimans Soilu svētdien Twitter ierakstīja, ka caur Edirnes provinci, kas robežojas ar Grieķiju un Bulgāriju, Turciju atstājuši 76 385 migranti. Eiropas valstis gan šādus skaitļus nav apstiprinājušas.

Grieķija paziņojusi, ka kopš svētdienas tai piederošajā salās Egejas jūrā no Turcijas ieradušies aptuveni 1000 migrantu. Vēl aptuveni 10 000 apturēti, kad mēģināja šķērsot abu valstu sauszemes robežu. Izcēlušās arī atsevišķas sadursmes, kurās grieķu policija pielietojusi asaru gāzi.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien brīdinājis, ka drīz uz Eiropu dosies "miljoniem" migrantu un bēgļu. Viņš apsūdzēja ES, ka tā nav sniegusi pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai Turcijā, un tai būs jāuzņemas sava daļa sloga.

Turcijā jau uzturas aptuveni 3,5 miljoni Sīrijas bēgļu un migranti no citām valstīm, kā Afganistānas. Līdz šim Turcija neļāva viņiem doties tālāk uz Eiropu, taču pagājušajā nedēļā atviegloja robežkontroli un ļāva migrantiem doties uz Grieķiju.