Francijas futbola izlase otrdien Eiropas čempionāta pirmās kārtas noslēdzošajā spēlē Minhenē ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja Vāciju.


Francijas izlases labā vārtus guva Vācijas valstsvienības aizsargs Matss Hummelss, kurš ieraidīja bumbu savos vārtos.

Francijas izlase maču sāka ar iespaidīgu uzbrukuma līniju, kurā bija Antuāns Grīzmans, Karims Benzemā un Kiljans Mbapē. Benzemā šī bija pirmā spēle izlasē kopš 2014.gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla, kurā toreiz francūži atzina nākamās čempiones Vācijas pārākumu.

Pretī trīs pretinieku uzbrucējiem Vācija lika trīs aizsargus - Atonio Rīdigeru, Hummelsu un Matīasu Ginteru.

Ja pirmā desmitminūte aizritēja bez straujiem pavērsieniem, tad nākamais nogrieznis bija krietni spraigāks. Mača 16.minūtē pēc stūra sitiena ar galvu bumbu pāri vārtiem raidīja Pols Pogbā. Nedaudz vēlāk pēc Kiljana Mbapē spēcīga sitiena bumbu uz sāniem izsita Vācijas izlases vārtsargs Manuels Noiers.

Turpinājumā, spēles 20.minūtē pēc izcilas Pogbā piespēles soda laukumā Luka Ernandess sita bumbu gar vārtiem un Hummelss ievirzīja to savā tīklā - 1:0 Francijas izlases labā. Turpinājumā Toni Krosa izpildītais brīvsitiens atdūrās pret Francijas izlases "sieniņu", bet vēlāk viņš no tālākas distances sita krietni pāri vārtiem.

Vācijas futbolisti arvien biežāk atradās pie pretinieku soda laukuma, taču ar bīstamiem momentiem neizcēlās. Vien 38.minūtē Ilkajam Gindoanam nedaudz pietrūka, lai panāktu 1:1 pēc sitiena no tuvas distances.

Otrajā puslaikā, 52.minūtē, Adrjēns Rabio norībināja Vācijas izlases vārtu stabu, bet nedaudz vēlāk pie otriem vārtiem pāri pārliktnim sita Seržs Njabrī. Puslaiks turpinājās ar vāciešu asiem uzbrukumiem un ar francūžu centieniem tos noslāpēt.

Mača 65.minūtē Vācijas izlases soda laukumā izcilu individuālo meistarību nodemonstrēja Mbapē, kurš iegrieza bumbu vārtos. Tiesa, aizmugures situācijas dēļ viņa skaistais vārtu guvums netika ieskaitīts. Tāpat 78.minūtē Mbapē pēc sadursmes ar Hummelsu krita pretinieku soda laukumā, tomēr gaidītais 11 metru soda sitiens netika nozīmēts.

Arī 85.minūtē Francijai aizmugures dēļ netika ieskaitīts vārtu guvums. Šoreiz pēc Mbapē piespēles izcēlās Benzemā. Dažas minūtes vēlāk brīvsitienu nerealizēja Līrojs Sanē.

Kompensācijas laikā vācieši ar piespēlēm centās nogādāt bumbu soda laukumā, tomēr pasaules čempioni sekmīgi aizsargājās un noturēja minimālo uzvaru.

Abas izlases ir starp Vecā kontinenta titulētākajām komandām. Vācijai, tāpat kā Spānijai, ir trīs tituli, no kuriem pēdējais izcīnīts 2016.gadā, bet Francija ir divkārtējā čempione, taču Eiropā nav triumfējusi kopš 2000.gada. Pirms pieciem gadiem francūži bija tuvu tam, lai nostātos blakus spāņiem un vāciešiem, tomēr finālā ar 0:1 tika atzīts Portugāles izlases pārākums.

Francijas izlase, gatavojoties finālturnīram, izcīnīja divas uzvaras ar rezultātu 3:0, pārspējot Velsu un Bulgāriju. Vācija vispirms cīnījās neizšķirti 1:1 ar Dāniju, bet pēc tam vārtsarga Manuela Noiera 100.spēlē izlasē ar 7:1 sagrāva Latviju.