Vācijas valdības komisārs antisemītisma jautājumos Fēlikss Kleins aicinājis visus vāciešus sestdien publiskās vietas iziet tradicionālajā ebreju vīriešu galvassegā.


Kleins, kura paziņojumu otrdien publicēja mediju grupas "Funke" laikraksti, norādījis, ka cilvēkiem vajadzētu nēsāt kipas, izrādot solidaritāti ebrejiem un paužot atbalstu reliģijas brīvībai un dažādībai.

Sestdien tiek atzīmēta "Al Quids" jeb Jeruzalemes diena, ar kuru piemin Izraēlas īstenoto Austrumjeruzalemes okupāciju 1967.gada jeb Sešu dienu kara laikā. Palestīniešu organizācijas šajā dienā rīko protestus pret Izraēlas īstenoto okupāciju.

"Es aicinu visus pilsoņus Berlīnē un citur Vācijā sestdien, kad cilvēki "Al Quids" dienā nepieņemamā kārtā vērsīsies pret Izraēlu un ebrejiem, uzlikt kipu" mudinājis Kleins.

Komisārs arī aicinājis vāciešus šajā dienā piedalīties demonstrācijās Izraēlas atbalstam.

Pagājušajā nedēļā Kleins nonāca plašsaziņas līdzekļu uzmanības lokā, kad brīdināja ebrejus Vācijā nenēsāt kipas publiskās vietās, jo pēdējā laikā Vācijā pieaudzis ar antisemītismu saistītu noziegumu skaits. Kipas tradicionāli nēsā ebreju vīrieši, apliecinot savu reliģiozitāti.

Kleins sestdien publicētā intervijā paziņoja, ka "nevar ieteikt ebrejiem Vācijā nēsāt kipas visur un vienmēr", jo pieaug antisemītisku un pret ebrejiem vērstu uzbrukumu skaits.

Oficiālā statistika liecina, ka pērn Vācijā antisemītisko noziegumu skaits pieauga par 10% - no 1504 gadījumiem 2017.gadā līdz 1646 gadījumiem pērn. Vienlaikus par vardarbīgiem uzskatāmo incidentu skaits šajā laika posmā pieauga no 37 līdz 62 gadījumiem.

Izraēlas prezidents Ruvens Rivlins svētdien paziņoja, ka Vācijas amatpersonas izteiktais brīdinājums ebrejiem nenēsāt tradicionālās galvassegas publiskās vietās ir "kapitulācija antisemītisma priekšā" un pierādījums tam, ka ebreji Vācijā nav drošībā.