Telekomunikāciju uzņēmumā "Tele2 Eesti" Igaunijā jau pirms krietna laika pirmajai darbinieku grupai plaukstās implantētas zemādas NFC (Near Field Communication) mikroshēmas jeb čipi. Rezultātā viņi bez jebkādām atslēgām un elektroniskām kartēm var tikt cauri uzņēmuma caurlaides sistēmām, atvērt skapjus un izmantot printeri, vēsta err.ee.


NFC mikroshēma tiek ievadīta starp īkšķi un rādītājpirkstu. Pirmais to saņēma "Tele2 Eesti" izpilddirektors Kriss Robinss.

"Zemādas mikročips, protams, ir labprātīga lieta, un es nolēmu pirmais to izmēģināt uz sevis. Te ko baidīties; vienkārši mana dzīve būs ērtāka, jo man taču vairs nebūs visus jānēsā līdzi kartīte elektronisko slēdzeņu atvēršanai," skaidroja Robinss.

Sākotnēji mikroshēma stājas uzņēmuma elektronisko atslēgu vietā. Tomēr ar laiku šī risinājuma iespējas paplašināsies – un katrs mikročipa īpašnieks varēs ieprogrammēt to citu funkciju izpildei: no automašīnas iedarbināšanas līdz savas mājas durvju atvēršanai.

Tādas pašas NFC mikroshēmas tiek izmantotas banku izsniegtajās bezkontaktu norēķinu kartēs un plastikāta kartītēs braukšanai sabiedriskajā transportā.

Tehnoloģiju parks "Ülemiste City" mikročipus uzstādījis jau trīs uzņēmumu darbiniekiem. Par pirmo mikročipa īpašnieku kļuva "Mainor Ülemiste" valdes priekšsēdētājs Marguss Nilvaks, kurš nodarbojas ar "Ülemiste City" attīstīšanu. Viņš čipu izmanto jau vairāk nekā gadu, un tādi implantēti pusei viņa komandas.

"Mikročipi-implanti nudien atvieglo dzīvi, un mēs ar prieku saviem klientiem sniedzam šo pakalpojumu. Ļoti ceram, ka kāda IT firma pieķersies šī risinājuma pilnveidošanai un paplašinās tā iespējas. No tehniskā viedokļa nav nekādu šķēršļu, lai nodrošinātu tādu mikroshēmu ar bankas kartes vai pat ID kartes funkciju. Bet priekš tā jābūt sadarbībai ar finanšu iestādēm un valsts institūcijām," piebilda Nilvaks.