"Riga Football Club" pussargs Mikaels Soisalo savulaik bijis Itālijas granda "Milan" redzeslokā, spēlējis futbola valstīs Anglijā un Beļģijā. 22 gadus vecais pussargs atzīmē, ka Latvijas čempione "Riga" šobrīd spēj nodrošināt augsta Eiropas līmeņa kluba apstākļus.


2016. gadā 18 gadu vecumā Soisalo kļuva par vienu no labākajiem futbolistiem Somijas čempionātā. "Ilves" sastāvā Mika guva septiņus vārtus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles, kas radīja lielu interesi par futbolistu no citiem Eiropas top čempionātu klubiem: "Tā bija labākā sezonā. Biju gados jauns futbolists, bet spēlēju daudz, jutu uzticību no trenera. Viss notika lieliski. Aizvadīju labu sezonu, un tad notika transfērs uz Anglijas Premjerlīgas klubu "Middlesbrough", kas tobrīd ieņēma sesto vietu čempionātā. Tas bija kā sapņa piepildījums. "Ilves" aizvadīju lielisku sezonu pieaugušo futbolā. Tad sākās visas tās runas par lieliem Eiropas klubiem. Bija interese arī no "Milan", vēl citiem lieliem klubiem. Man jaunam puisim tas bija šoks. No sākuma vienkārši bija mērķis spēlēt futbolu. Un tad tas sāka piepildīties."

"Anglijā ir cita mentalitāte. Kopējā filozofija varbūt ir līdzīga, bet profesionalitātes līmenis ir ļoti, ļoti augsts. Tas nebija pārsteigums, bet tās bija lielas izmaiņas no manas iepriekšējās pieredzes. Tas bija lielisks periods. Man ir viens smieklīgs stāsts. Pirmajā dienā devos uz "Middlesbrough" treniņcentru, un tur priekšā uzreiz bija Viktors Valdezs. Tās bija brokastis. Viņš vienkārši pienāca klāt, uzrunāja mani un pajautāja, vai vēlos apelsīnu sulu. Tajā brīdī nodomāju: "Sasodīts! Viktors Valdezs pats pienāk un piedāvā man sulu." Tās bija fantastiskas sajūtas. Tajā laikā komandā bija arī Alvaro Negredo, Adama Traore un vēl citi skaļi vārdi. Sākumā trenējos ar U23 komandu, bet ātri nokļuva galvenajā komandā. Cerēju sagaidīt debiju, bet tas nenotika. Runas bija. Bija moments, kad braucu ar komandu, bet netiku 18 skaitā. Nākamajā sezonā man bija nopietns savainojums un izkritu uz 3-4 mēnešiem. Tas bija grūtāks laiks," laiku Anglijā atceras Soisalo.

2018. gadā Soisalo parakstīja līgumu ar Beļģijas augstākās līgas klubu "Zulte Waregem". "Gribēju spēlēt pieaugušo futbolu. Zināju, ka man ir jāspēlē. Nolēmu, ka ir īstais laiks kaut ko pamainīt. No Anglijas paņēmu līdzi viņu mentalitāti, attieksmi un profesionālitāti. Viņi visi strādā papildus, lai katru dienu kļūtu labāki. To ļoti novērtēju un vienmēr atceros. Cīņa par vietu laukumā notiek katrā treniņā. Kad ierados Beļģijā, pirmajā sezonā spēlēju diezgan daudz. Aizvadīju normālu sezonu. Komandai nebija labākie laiki, un treneris nolēma spēlēt ar pieredzējušākiem spēlētājiem. Tāpēc uz īres līguma nosacījumiem devos uz Portugāli. Vienkārši gribēju spēlēt vairāk."

Soisalo pastāstīja arī par līguma parakstīšanu ar "Riga": "Nevaru pateikt, tas bija grūts vai viegls lēmums. Bija daudz sarunu ar klubiem, bet "Riga" piedāvājums man patika vislabāk. Man patika vadības attieksme. Cilvēki zināja, kādu futbolistu viņi iegūst. Tas man bija svarīgi. Man uzreiz tika pateikts, ko no manis sagaida, un es sacīju, ka varu Jums to dot."

"Klubā ir lieliski cilvēki. Es jūtu, ka visi cenšas, lai nodrošinātu labāko futbolistiem. Stadions, treniņu bāze, treniņnometnes. Protams, ka tiek ieguldīta liela nauda. Apstākļi ir augstākā līmeņa. Ja salīdzinu ar Beļģiju, apstākļi "Riga" ir līdzīgi, pat labāki kā citos Beļģijas klubos. Var redzēt, ka klubs iegulda lielu darbu, lai augtu Latvijas futbola līmenis. Tagad 45 dienu treniņnometne Dubaijā būs garākā manā karjerā. Ar "Middlesbrough" bijām divas nedēļas Portugālē, ar izlasi ir bijušas divu nedēļu nometnes. Fiziski vēl jūtos labi, bet mentāli ir grūtāk. Neredzam savas ģimenes, draudzenes. Bet citādi. Ir visi apstākļi, lai trenētos, atjaunotos. Klubs šobrīd nodrošina augstākās klases treniņnometni."

"Mums ir spēlētāji no daudzām valstīm, tāpēc ir svarīgi šādi kopēji pasākumi ārpus futbolu, ko esam aizvadījuši Dubaijā. Individuāli var būt spēcīgi futbolisti, bet ir jāizveido komanda. Šobrīd šis process notiek veiksmīgi. Es domāju, ka viss notiek pareizā ritmā. Protams, no sākuma visi ļoti gribēja sevi pierādīt, bet tagad jau visas darbības ir pārdomātākas. Mēs gribam dominēt katrā spēlē, gribam būt tie, kas nosaka spēles ritmu, veidot ātrus pretuzbrukumus. Spēlētāju līmenis ir labs, ir konkurence un šādās augsta līmeņa komandās līmeņa atšķirība starp spēlētājiem ir neliela. Pat gribu spēlēt daudz, gūt vārtus, atdot rezultatīvas piespēles. Gribu progresēt," noslēgumā piebilst Soisalo.

"Riga" nākamo spēli aizvadīs 3. februārī pret Uzbekistānas čempioni "Pahtakor". Tiešraidē arī šo spēli varēsiet vērot portālā Sportacentrs.com un Sportacentrs.com TV kanālā.