Piektdienas rīts sākās ar to, ka ekonomikas ministram Ralfam Nemiro tika anulēta pielaide valsts noslēpumam, un partijai "KPV LV" tika uzdots nākamajā nedēļā virzīt jaunu ministra amata kandidātu.


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš paziņoja, ka viņš ir saņēmis Satversmes aizsardzības biroja informāciju, ka ministram anulēta pielaide darbam ar valsts noslēpumu, līdz ar to partija "KPV LV" ir aicināta izvirzīt jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu.

Kariņš atzina, ka viņam nav zināmi iemesli, kāpēc Nemiro anulēta pielaide valsts noslēpumam, un premjeram šī ziņa bijusi negaidīta.

"KPV LV" pārstāvis Atis Zakatistovs žurnālistiem uzsvēra, ka arī viņam šī ir jauna informācija. Vienlaikus Zakatistovs norādīja, ka vakar valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar slimības Covid-19 ierobežošanu, bet situāciju padarītu vēl ārkārtējāku valdības krišana, tāpēc "KPV LV" līdz pirmdienai,16.martam lems par pretendentu ekonomikas ministra amatam.

"Premjers ir lūdzis, lai mēs izvirzām savu kandidātu, tāpēc atbildi sniegsim pirmdien," piebilda Zakatistovs.

Savukārt Nemiro apgalvoja, ka viņš nezina, kāpēc SAB anulējis viņam piekļuvi darbam ar valsts noslēpumu, vienlaikus norādot uz iespējamu informācijas noplūdi no SAB.

"Man vakar plkst.14 zvanīja žurnālisti un uzdeva jautājumu par to, vai man ir kādas problēmas ar pielaidi, bet par SAB lēmumu uzzināju tikai šorīt no premjera, lai gan dokumentāla apstiprinājuma vēl nav. Tas man lika uzdot loģisku jautājumu - vai SAB ir spējīgs glabāt valsts noslēpumu? Jo jautājums par pielaides piešķiršanu darbam ar valsts noslēpumu ir valsts noslēpums," klāstīja Nemiro.

Pēc ministra domām, SAB lēmums anulēt viņam pielaidi darbam ar valsts noslēpumu ir politiska izrēķināšanās.

"Tam ir trīs iemesli. Pirmkārt, vēlējos atcelt obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Otrkārt, sašķidrinātās dabasgāzes termināla būvniecība Skultes ostā, kam vēlas piešķirt nacionālu interešu projekta statusu. Treškārt, vēlme atslepenot "Parex bankas" darījumu. Man neļāva atcelt OIK, tāpēc atcēla mani," stāstīja Nemiro.

Viņš apliecināja, ka joprojām ieņem ekonomikas ministra amatu, bet par tālāko "KPV LV" lems pirmdien, 16.martā, plkst.11.

"Patlaban bumba ir mūsu pusē. "KPV LV" domā par divām iespējām - palikt valdībā vai to pamest, kas patlaban gan ir visneskaidrākais jautājums," piebilda Nemiro.

Savukārt pēcpusdienā Jaunā konservatīvā partija (JKP) paziņoja, ka zina risinājumu situācijai ar Nemiro anulēto pielaidi darbam ar valsts noslēpumu, tomēr pirms to paust publiski, tā ir jāpārrunā koalīcijā, sacīja JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.