Premjerministrs Krišjānis Kariņš pats valkājot masku, ejot uz veikalu, un aicina to darīt arī citus.


Tā premjers šodien pavēstīja attālinātajā preses konferencē, paskaidrojot, ka masku velk, lai pasargātu citus.

Kariņš sacīja, ka Covid-19 nav uzvarēts, proti, nav ne zāļu, ne vakcīnas pret slimību. Vienlaikus, pēc premjera teiktā, jāatrod veids, kā uzsākt plašāku ekonomisko aktivitāti. Tas nozīmē, ka būs jāiemācās sadzīvot ar situāciju, kurā jābūt uzmanīgiem.

Ierobežojumi pēc 12. maija, visticamāk, tiks atcelti pakāpeniski. Un pēc tam, lai pasargātu citus, varētu lietot sejas maskas, dodoties uz publiskām vietām. Kariņš gan atzina, ka, lai varētu aicināt plaši izmantot maskas, tām vajadzētu būt pieejamām. Tādējādi viņš aicinājis intensīvāk ražot maskas.

Vienlaikus arī, lai būtu drošāk, būs lietotne, kas informēs cilvēkus, ka viņi ir atradušies kāda tuvumā, kuram konstatēts Covid-19. Tādējādi viņi varētu laicīgi doties uz pārbaudi, lai slimību nenodotu vēl kādam.

Kariņš jauno lietotni salīdzināja ar “Waze”, kur autovadītāji var ziņot, piemēram, par sastrēgumiem. Ja pietiekami daudziem cilvēkiem ir šī lietotne, tad tas ir efektīvi. Kad tiktu atrastas zāles un/vai vakcīna pret Covid-19, tad lietotne zaudētu aktualitāti un vairs netiktu izmantota. Premjers uzskata, ka laikā, kad cilvēks var otram nodot slimību, pat neizrādot simptomus, privātumu varētu ziedot. Vienlaikus viņš norādīja, ka ir rūpīgi jāizdomā, cik ilgi glabāt datus par cilvēku pārvietošanos.