Jau šoruden politiskās partijas varētu panākt finansējuma palielināšanu no valsts puses.


Otrdien, 2.jūlijā, par šo jautājumu notika Sadarbības padomes sēde, pēc kuras kļuvis skaidrs, ka minētais jautājums varētu tikt atrisināts jau rudenī.

Kāpēc būtu jāpalielina partiju finansējums?

Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks par iemesliem, kāpēc tas esot tik svarīgi, pastāstījis LETA.

''Tas ir būtisks jautājums, jo patlaban Latvijā valsts atbalsts partiju darbībai ir vismazākais - pat piecas reizes mazāks. Tā mēs zaudējam demokrātijas procesu,'' apgalvo Pabriks.

''Mēs nevaram kā partijas strādāt bez nopietna finansiāla atbalsta, un tad notiek visādas spekulācijas par to, kur ņemt naudu, kā ņemt naudu,'' sacīja ministrs.

''Tas nav pareizi,'' tā Pabriks. ''Šis jautājums nav atliekams, tāpēc tas pēc iespējas ātrāk jāatrisina.''

Par cik finansējums tiks palielināts?

''Par to mēs neesam šeit vienojušies, jo ir vairāki modeļi. Mēs to apspriedīsim attīstības komitejā, darba grupā, kur arī nāksim ar pieņemamāko variantu,'' sacījis Pabriks.

''Domāju, ka šīs summas nav lielas. Tam nevajadzētu atstāt lielu iespaidu uz budžetu,'' apgalvo aizsardzības ministrs.

Cik partijas no valsts saņem tagad?

Pēc 13.Saeimas vēlēšanām, 2% pārvarēja 10 partijas, kuras tad arī var vērsties pēc savas daļas no 2,3 miljonus eiro finansējuma.

Saskaņā ar likumu un Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā ievietoto informāciju, partija Saskaņa četru gadu laikā kopumā saņems 474 612 eiro, KPV LV saņems 341 548 eiro, Jaunā konservatīvā partija - 325 728 eiro, Attīstībai/Par! - 288 784 eiro, apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK - 264 012 eiro, Zaļo un zemnieku savienība - 237 636 eiro, Jaunā Vienotība - 160 576 eiro, Latvijas Reģionu apvienība - 99 448 eiro, Latvijas Krievu savienība - 76 716 eiro, bet, visbeidzot, Progresīvie saņems 62 700 eiro.