Bijušajam Rīgas mēram Nilam Ušakovam piemērots aizdomās turētā statuss Rīgas satiksme iepirkumu krimināllietā.


KNAB to pirmdien, 1.jūlijā, apstiprinājuši medijiem.

Kas kalpoja par iemeslu statusa piemērošanai?

Veicot kratīšanu Ušakova darba kabinetā Rīgas domē, KNAB esot izņēmuši priekšmetu, kurš ar kompetentās institūcijas atzinumu atzīts par stratēģiskās nozīmes ierīci.

Kā liecina Stratēģiskas nozīmes preču aprites likums, fiziskajām personām stratēģiskās nozīmes preču iegādāšanās, glabāšana un lietošana ir aizliegta.

Par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu Krimināllikuma 237.1 pantā ir paredzēta kriminālatbildība.

KNAB atteicās par to šo ierīci sniegt sīkāku informāciju.

Ko par šo ierīci saka pats Ušakovs?

Ušakovs savā Facebook jau svētdien paguva komentēt aizdomās turamā statusa piemērošanu, atklājot, kas tad tā bijusi par ierīci.

''Manā kabinetā domē kratīšanas laikā tika atrasta paštaisīta ierakstoša ierīce, kas mētējās plauktā kopā ar suvenīriem un dažādām dāvanām. Kā es sapratu no apraksta, runa ir par līmētu albumu, kurā bija iebūvēti kamera un mikrofons,'' apgalvo EP deputāts.

''Pats fakts, ka manā kabinetā atrada tādu krāmu, no sērijas jauno elekronikas fanu klubiņš, izsauca man, maigi izsakoties, ne mazu izbrīnu,'' ironizē Ušakovs. ''Fakts, ka tieši es esmu kļuvis par aizdomās turamo šajā procesā, izsauc vēl lielāku izbrīnu. Bet vislielāko izbrīnu izraisa fakts, ka aizdomās turamā statuss tika piemērots ārkārtīgi lielā steigā, tieši vienu dienu pirms darba sākšanas Eiroparlamentā. (..) Un, protams, ka viss notiekošais noteikti neizskatās pēc politiska pasūtījuma Bet kā saka, lai, kas arī nenotiktu, tas mūs padara tikai stiprākus!''

Pag, par kuru no visiem kriminālprocesiem ir runa?

Ušakovam aizdomās turamā statuss piemērots kriminālproceā  saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.