Latvijas jaunais svarcēlājs Ritvars Suharevs otrdien tālajā Fidži sīvā cīņā triumfēja pasaules junioru čempionātā. Sacensību izskaņā konkurentiem bija iespēja Latvijas sportistam atņemt zeltu, tomēr viņi savas iespējas neizmantoja, vēsta sportacentrs.com.


Suharevs svara kategorijā līdz 81 kilogramam sacensības iesāka samērā veiksmīgi un savā spēcīgākajā disciplīnā - raušanā - vispirms pacēla 152 kilogramus, kam sekoja arī viegli pacelti 156 kilogrami. Tas garantēja mazo zeltu šajā disciplīnā, tomēr visi konkurenti bija turpat blakus, bet nopietnāku pārsvaru neizdevās iegūt, jo trešajā mēģinājumā pieteiktais 161 kilograms nepadevās. Līdz ar to viņam vienu kilogramu aiz muguras bija kolumbietis Huans Felipe Soliss Arvoleda, bet divus - Hoseins Soltani no Irānas.

Grūšanas disciplīnā vismaz uz papīra Suharevs nekotējās kā favorīts, tomēr viņš veiksmīgi pacēla 183, 190 un 195 kilogramus. Kad Suharevs veica trešo gājienu, abiem konkurentiem bija vēl pa vienam cēlienam, tomēr viņiem abiem pieteiktie 198 kilogrami nepadevās, kas nozīmēja, ka Latvijas sportists varēja priecāties par panākumu.

Līdz ar to summā Suharevs tika pie 351 kilograma, par vienu apsteidzot Solisu, bet par sešiem - Soltani. Suharevs tika arī pie mazā zelta raušanā un sudraba grūšanā.

Suharevs pasaules junioru čempionātā triumfēja otro gadu pēc kārtas - pērn viņš sacensībās pacēla 336 (156+180) kilogramus, tuvāko konkurentu apsteidzot par desmit kilogramiem. Savukārt šogad aprīlī Suharevs guva trešo vietu Eiropas čempionātā pieaugušajiem, toreiz tiekot pie 354 (162+192) kilogramiem. Bez bronzas kontinenta meistarsacīkstēs un diviem zeltiem pasaules junioru čempionātā viņš karjerā ir arī Eiropas junioru čempions (2017), Eiropas junioru vicečempions (2018), divkārtējs Eiropas junioru vicečempions (2015, 2016), trīskārtējs Eiropas U17 čempions (2014, 2015, 2016) un pasaules pieaugušo čempionāta 11. vietas ieguvējs (2018).

Suharevs ir vienīgais Latvijas svarcēlājs, kurš devies uz tālo Fidži. Valsts vadošā dāmu sportiste Rebeka Koha, kura arī pērn triumfēja pasaules junioru čempionātā, šogad šajās sacensībās vairs nedrīkstēja piedalīties.