Krievijā sašutuma vētru izraisījis Ukrainas futbola izlases jaunais formu dizains, ar ko Ukrainas futbolisti šonedēļ startēs Eiropas futbola čempionātā. Uz spēlētāju formām atveidota Ukrainas kontūra ar Krimu un Donbasu Ukrainas sastāvā, kā arī sauklis “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!”, ko Maskava attēlo kā “nacistisku lozungu”, vēsta Latvijas Radio.


Ukrainas futbola izlase šonedēļ sāks līdzdalību Eiropas futbola čempionātā, kas notiks no 11. jūnija līdz 11. jūlijam. Par godu čempionātam radītas jaunas spēlētāju formas: uz krekliņa ir atveidota Ukrainas valsts kontūra, ieskaitot Krievijas anektēto Krimas pussalu, kā arī Doņeckas un Luhanskas apgabalus, ko pašlaik kontrolē Maskavas atbalstītie separātisti.

Uz krekliņa arīdzan redzams sauklis “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!”.

Ukrainas Futbola federācijas prezidents Andrijs Pavelko uzskata, ka šajās formās Ukrainas futbolistiem būs vēl lielāka motivācija cīnīties par “vienoto un nedalāmo” tēvzemi, kuras sastāvā ir arī Krima, Doņecka un Luhanska.

“Mēs ticam, ka Ukrainas siluets piešķirs spēku mūsu spēlētājiem, jo viņi cīnīsies par visu Ukrainu,” vēsta Pavelko.

2014. gadā Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet starptautiskā sabiedrība nav mainījusi savu nostāju un joprojām uzskata Krimu par Ukrainas teritoriju.

Ukrainas futbolistu formu jaunais dizains nokaitinājis Krievijas amatpersonas, kas to uzskata par politisku žestu. Krievijas dusmas izraisīja ne tikai Krimas attēlošana Ukrainas sastāvā, bet arī sauklis “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!”, ko Maskava jau ilgstoši cenšas nomelnot kā “nacistu lozungu”.

“Slava Ukrainai! Varoņiem slava!” ir ukraiņu lozungs ar senu vēsturi. “Slava Ukrainai!” ir sauklis, kas pieminēts jau Tarasa Ševčenko dzejolī 19. gadsimta vidū, bet 20. gadsimta sākumā to plaši sāka izmantot ukraiņu nacionālisti. To izmantoja arī ukraiņu karavīri, kas Ukrainas Neatkarības karā (1917–1921) cīnījās pret Sarkano armiju. Otrā pasaules kara laikā saukli “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!” izmantoja Ukrainas nacionālisti, kas cīnījās gan pret padomju varu, gan pret nacistiem, gan pret poļiem. Taču ukraiņi arīdzan sadarbojās ar nacistisko Vāciju cīņā pret padomju un poļu spēkiem. Pēc kara šo lozungu izmantoja ukraiņu partizāni, kas cīnījās pret padomju varu. 2018. gadā Ukrainas prezidents Petro Porošenko to pasludināja par oficiālo Ukrainas bruņoto spēku devīzi.