Latviešu basketbolisti Kitiju Laksu piektdien Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) draftā izraudzījās Sietlas “Storm” komanda.


Laksa tika izvēlēta pirmajā kārtā ar kopējo 11.numuru, kļūstot par visaugstāk draftēto Latvijas basketbolisti WNBA draftā.

“Storm” ir trīskārtēja līgas čempione, titulu izcīnot 2004., 2010. un 2018.gadā. Pērn Sietlas basketbolistes apstājās izslēgšanas turnīra otrajā kārtā.

“Storm” komandas zvaigzne Sjū Bērda Laksu raksturoja kā basketbolisti, kura ātri darbojas ar bumbu un ir laba metēja. “Viņa perfekti iederas mūsu spēles stilā. Un domāju, ka viņa ir izsalkusi pēc basketbola, jo ilgi ārstējās no savainojuma. Ar ASV izlasi esmu spēlējusi pret viņu un zinu, ka viņa ir laba basketboliste,” drafta tiešraides laikā teica Bērda.

Šo sezonu 23 gadus vecā Laksa aizvadīja “TTT Rīga” komandā. Viņa laukumā devās septiņās FIBA Eirolīgas spēlēs, kurās vidēji guva 8,0 punktus un izcīnīja 2,6 atlēkušās bumbas, bet Baltijas līgā viņai septiņos mačos bija vidēji 18,0 punkti, 3,7 bumbas zem groziem un 2,7 rezultatīvas piespēles.

Laksa sezonas pirmo spēli aizvadīja decembra sākumā, laukumā atgriežoties pēc vairāk nekā gada pārtraukuma. Latviešu basketboliste nebija spēlējusi kopš 2018.gada novembra vidus, kad pārrāva labās kājas ceļgala krusteniskās saites un menisku.

Laksa no 2015. līdz 2019.gadam studēja Dienvidflorifdas Universitātē, iegūstot bakalaura grādu psiholoģijā. Viņa trīs gadus pēc kārtas sasniedza “American Athletic” konferences līgas finālu un palīdzēja “Bulls” komandai trīsreiz kvalificēties Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātam.

Laksa studentes karjeras laikā 86 no 99 spēlēm sāka “Bulls” starta pieciniekā. Viņa guva 1764 punktus, izcīnīja 312 atlēkušās bumbas un veica 97 piespēles. Latviešu uzbruc’2018.gada sezonā sasniedza divus NCAA pirmās divīzijas rekordus – iemeta 11 trīspunktu metienus vienā spēlē pēc kārtas un realizēja soda metienus ar 96,5% precizitāti (111/115).

Spēlētāja 2016.gadā treneru balsojumā vienbalsīgi tika atzīta par “American” līgas sezonas labāko pirmgadnieci. Nākamajās divās sezonās viņa divas reizes tika iekļauta līgas simboliskajā komandā, turklāt 2018.gada sezonā kļuva par vienīgo spēlētāju, kura divreiz guva vismaz 40 punktus.

Pirms došanās uz Ziemeļameriku Laksa trīs sezonas spēlēja “TTT Rīga” komandā, kuras sastāvā kļuva par divkārtēju Latvijas čempioni un divkārtēju Latvijas-Igaunijas līgas uzvarētāju.

Latvijas valstsvienībā Laksa debitēja 2013.gada un izlasi pārstāvējusi trīs Eiropas čempionātu finālturnīros, kā arī Pasaules kausa izcīņā. Latvijas izlasē Laksa laukumā devusies 51 spēlē un guvusi 293 punktus.

2018.gadā Laksa tika atzīta par Latvijas gada labāko basketbolisti. Viņas pirmā trenere ir Mudīte Zandere.

Bez Laksas WNBA draftā izraudzītas vēl trīs Latvijas basketbolistes – 2004.gadā tā bija Ieva Kubliņa, divus gadus vēlāk Zane Tamane, kamēr 2011.gadā tika izraudzīta arī Elīna Babkina. Visas trīs Laksas priekšgājējas tika izvēlētas trešajā kārtā.

WNBA līdz šim spēlējušas tikai Tamane un Anete Jēkabsone-Žogota, kura 2014.gadā Fīniksas “Mercury” sastāvā kļuva par līgas čempioni.

Februāra beigās īstermiņa līgumu ar Atlantas “Dream” komandu parakstīja Babkina.

Pirmajā kārtā bez pārsteigumiem tika izvēlēta Oregonas Universitātes rumāņu izcelsmes saspēles vadītāja Sabrina Jonesku, kura nonāca Ņujorkas “Liberty” paspārnē. Ar otro numuru tika draftēta Vācijas uzbrucēja Satu Sabalī, kura arī pārstāv Oregonas Universitāti, bet nonāks Dalasas “Wings” komandā. Savukārt trešais numurs bija Beilora Universitātes komandas centra spēlētājai Lorēnai Koksai, kuru izvēlējās Indiānas “Fever”.

No Eiropas basketbolistēm Laksai bija otrs augstākais numurs.

WNBA 2020.gada sezonai bija jāsākas maija vidū, taču tagad turnīra starts atlikts uz nenoteiktu laiku. Iepriekšējā sezonā par WNBA čempionēm tika kronētas Vašingtonas “Mystics” basketbolistes, kuras finālsērijā ar 3-2 uzveica Konektikutas “Sun”.