Atklātībā nonākuši jauni fakti par Rīgas satiksmes iepirkumu lietas virzību.


Kā jau plaši atspoguļots, KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kas šajā lietā notiek Polijā?

Divas personas, kuras Polijas pretkorupcijas dienests (CBA) pērn decembrī aizturēja saistībā ar  RS iepirkumu lietu, šī gada maijā tika atbrīvotas pret 100 000 zlotu (23 425 eiro) lielu drošības naudu.

CBA norādījuši, ka lietā nav jaunu aizdomās turēto personu un nav veikti jauni aresti.

Minētajām personām piemērota arī policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Kas notiek tepat pie mums?

Arī Latvijā nav ne jaunu aizdomās turamo, ne jauno arestu, kā arī līdz šim apcietinātās personas visas ir atbrīvotas pret drošības naudu.

Šīs personas bija GKR biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, tramvaju un trolejbusu ražotāja Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Jūnija beigās aizdomās turētā statuss tika piemērots arī bijušajam Rīgas mēram Nilam Ušakovam.

Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma Tram Servis Riga valdes loceklei Elīnai Kokinai jau sākotnēji tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB nekomentē vai kāds statuss ir piemērots Rīgas domes amatpersonām.