Vērienīgā pētījumā, kas atspoguļots izsmeļošā un ļoti interesanta satura mājaslapā How The World Will End, eksperti nosaukuši četrus galvenos draudus planētas Zeme iedzīvotājiem. Jāteic, ka īpašu pārsteigumu nav - nosaukts: epidēmijas, atomkarš, dabas katastrofas un asteroīda ietriekšanās Zemē. Taču interesantas nianses ir gan.


Slimību draudi

Par lielāko draudu tiek uzskatītas tieši epidēmijas, bet par bīstamāko slimību pētījuma autori atzinuši tuberkulozi. Nāvējošo slimību sarakstā nosauktas arī malārija, sezonālā gripa, Ebolas vīruss, meningīts, holēra, buboņu mēris, Lassas drudzis un citas. Interesanti, ka AIDS kā globāls drauds minēts netiek.

Savukārt tuberkolozes epidēmijas uzliesmojumiem visvairāk pakļautas Nigērija, Indija, Indonēzija un Ķīna. Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas datiem, tikai 2017.gadā vien no tuberkoluzes miruši divi miljoni no 10 miljoniem saslimušo planētas iedzīvotāju. Tas nozīmē - ik dienas fiksēti vidēji 4384 letāli iznākumi. 

Tādos tempos pasaules iedzīvotāji, ja neārstētos, tiktu pilnībā iznīcināti 1 756 563 dienu jeb 4812,5 gadu laikā.

Kodolkara draudi

Kodolkara iespējamību eksperti vērtē kā vienu no augstākajām pēdējos gados. Kā iemesli, kas teorētiski var izprocēt fatālu konfliktu, tiek minēti: neveiksmīgie kodolarsenāla samazināšanas mēģinājumi, nejauša ieroču aktivācija un politiskā nestabilitāte.

Speciālisti atgādina, ka 2019.gadā simboliskā "Pastardienas pulksteņa" rādītāji tika pagriezti uz priekšu, un tagad rāda divas minūtes pirms pusnakts. Iepriekš tādā stāvoklī rādītāji atradās vien 1953.gadā, kad PSRS un ASV izmēģināja savas ūdeņraža bumbas.

"Pagājušā gada laikā mēs redzējām, kā visas kodolvalstis ieguldīja līdzekļus savu kodolarsenālu attīstībā," pulksteņa rādītāju pagriešanu gada sākumā komentēja to radījušais, ietekmīgais žurnāls "Bulletin of the Atomic Scientists". "Gads izrādījās bīstams un haotisks."

Dabas draudi

Kā galvenais klimatiskais drauds Zemes iedzīvotājiem joprojām tiek minēta globālā sasilšana. Pēc starpvaldību grupas klimata izmaiņu jautājumos (IPCC) ekspertu datiem, līdz 2025.gadam planētas gaiss var sasilt par vēl diviem Celsija grādiem, salīdzinājumā ar pirmsindustriālo laikmetu (1850.-1900.).

Turpinoties līdzšinējiem sasilšanas tempiem - 0,2 grādi 10 desmit gadu laikā -, globālā temperatūra par 44 grādiem pacelsies pēc 2136 gadiem

Šo līmeni analītiķi novērtējuši kā kritisko dzīvībai uz zemes: sasniedzot šo atzīmi, pasaules okeāna ūdens līmenis celsies tiktāl, ka ūdens pilnībā noslīcinās sauszemi.

Asteroīds - mazākais drauds

Asteroīda sadursme ar zemi tomēr esot mazticama, tomēr NASA seko debesu ķermeņiem, kas var pietuvoties planētai tuvāko 100 gadu laikā. 

Viens no tādiem - asteroīds Florence - ir ar 3,9km diametru, un tiek uzskatīts par potenciāli bīstamu objektu. Tā trieciena rezultātā ietu bojā 1,2 miljardi cilvēku. Lai pilnībā iznīcinātu cilvēki, būtu "nepieciešams" asteriods, kura diametrs ir vismaz 10km.