Nodokļu reformā ieviešot diferencēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, kā rezultātā daļa nodokļu maksātāju palikuši parādā valstij, ir nepareizi tas, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) kļūst par ienaidnieku visai sabiedrībai, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.


Jaunzeme pauda cerību, ka šogad piedzīvotais saistībā ar IIN parādiem būs mācība visiem – gan viņai, gan politiķiem, gan iedzīvotājiem. Galvenā mācība esot tā, ka reformas jāplāno rūpīgāk. Jo neesot pareizi, ka līdz ar 1. martu, kad sākās iedzīvotāju ienākumu deklarāciju iesniegšana par pērno gadu, VID kļūst par ienaidnieku visai sabiedrībai.

VID vadītāja pieļāva, ka nodokļu reformas plānošanā netika padomāts par to, ka cilvēki tik ļoti sāpīgi uztvers situāciju ar nodokļa parādiem. Vienlaikus viņa norādīja – ar iedzīvotāju reakciju bija jārēķinās.

Lai turpmāk izvairītos no līdzīgas situācijas, Jaunzeme ieteica darba ņēmējiem aprēķināt nākamgad plānotos gada ienākumus, un, iespējams, mainīt neapliekamo minimumu. Lielākoties problēmas skar tos, kuri strādā pie vairākiem darba devējiem.

LSM.lv