Valsts policija (VP) veikusi pirmās narkotiku pārbaudes skolās, un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) sola, ka pārbaužu aktīvā fāze sāksies jaunajā mācību gadā.


Ministrs atgādināja, ka ir panākta vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par narkotisko vielu pārbaužu programmas uzsākšanu Latvijas skolās. Ģirģens norādīja, ka skolas, kurās tiks veiktas pārbaudes, būs izvēlētas pēc noteikta algoritma, tādēļ nevienam iepriekš nebūs zināms, kurās skolās notiks preventīvie pasākumi. Programmas mērķis nav sodīt, bet sadarboties ar IZM un skolām, lai izskaustu apreibinošo vielu problēmu.

Pirmās pārbaudes atsevišķās skolās VP jau veikusi, taču ministrs šodien žurnālistiem neatklāja, kurās skolās pārbaudes notikušas.

"Patlaban man nav ziņu, ka personas būtu aizvestas uz medicīniskām pārbaudēm, taču VP par pārbaužu rezultātiem man ziņos tuvākajā laikā," piebilda ministrs.

"Katrā ziņā, sākoties jaunajam mācību gadam, šīs pārbaudes skolās būs regulāras. Programma aktīvu fāzi uzņems rudenī, bet vasarā nepieciešams vecākiem ar savām atvasēm pārrunāt šo problēmu. Nevajag kautrēties un satraukties, ka pazemināsies skolas reitings. Skolām un vecākiem ir aktīvi jāsadarbojas ar policiju, jo gribam palīdzēt izskaust šo problēmu," uzsvēra ministrs.

Ja policija pārbaudēs atradīs narkotikas vai konstatēs to lietošanu, atbilstoši nodarījuma smagumam būs administratīvais sods vai kriminālatbildība. Lai arī pārbaudes būs koncentrētas uz narkotiku apkarošanu, policija arī atbilstoši reaģēs, ja skolēns būs ieradies mācību iestādē alkohola reibumā.

VP skolās ne tikai veiks pārbaudes, bet arī pārrunās ar skolas vadību to, kā atbilstoši reaģēt un kam pievērst uzmanību.

Ģirģens arī atklāja, ka organizētā noziedzība labprāt izmanto pusaudžus narkotiku izplatīšanā. Šāds dīleru tīkls pamatā tirgojot marihuānu. Ģirģens atcerējās gadījumu no laika, kad vēl darbojies kā advokāts, - pie 16 gadus veciem jauniešiem atrasti līdz pat 1000 eiro skaidrā naudā un mājās uzietas narkotikas.

VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1.biroja 3.nodaļas priekšnieks Aleksandrs Kaštaļjans informēja, ka saskaņā ar iepriekšējo praksi narkotikas nereti uzietas koledžās, internātskolās, kopmītnēs. Tāpat jaunieši ir pietiekami zinoši, lai narkotikas pasūtītu internetā.

Ministrs arī informēja, ka patlaban gan aktuālākā problēma skolēnu vidū ir alkohola lietošana, un to apliecina 1.septembris, kad tiek aizturēti pamatīgā reibumā esoši pusaudži. Tāpat aktuāla problēma ir vardarbība skolās.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) piekrita, ka Latvijā pietrūkst preventīvu pasākumu daudzās jomās. IZM jau ir vairākas ieceres par to, kā prevencijai piesaistīt ne tikai skolas, bet arī vecākus, lai sabiedrība būtu drošāka.