49% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 29 gadiem labprāt iegādātos nekustamo īpašumu vai nopietni apsvērtu tā iegādi, ja vien pirmajos līguma termiņa gados ikmēneša maksājums būtu ievērojami zemāks par mājokļa īres maksu, liecina šī gada maijā veiktā pētījumu centra Norstat Latvija aptaujas dati, vēsta NRA.


Atsaucoties sabiedrības vēlmei, Bigbank Latvija pirmoreiz vēsturē sākusi piedāvāt hipotekāro kredītu ar atlikto maksājuma grafiku.

Tas paredz iespēju jaunām ģimenēm līdz pat 20 gadiem nemaksāt kredīta pamatsummu, tādējādi kredīta termiņa sākumā maksājot tikai procentu maksājumus un pamatsummas maksājumus atliekot uz vēlāku laiku, kad palielinājušies ienākumi un bērni jau izauguši.

Mājokļa iegāde jaunām ģimenēm ir izaicinošs un nereti pat nesasniedzams sapnis. Jaunu cilvēku ienākumi vēl nav pietiekami lieli, lai uzņemtos ilgtermiņa saistības ar vairāku simtu eiro mēneša maksājumu, turklāt līdzekļi nepieciešami bērnu aprūpēšanai. Līdz ar to ģimenes ir spiestas maksāt augstu īres maksu par dzīvošanu svešā dzīvoklī, nevis ieguldīt naudu savā, kas ilgtermiņā ir neizdevīgs naudas izlietojums.

Lai palīdzētu jaunām ģimenēm, Bigbank Latvija sagatavojusi īpašu hipotekāro kredītu ar speciālo atmaksas grafiku. Tas paredz aizdevumu līdz 200 tūkstošiem eiro ar termiņu līdz 30 gadiem, kura pirmos 20 gadus var maksāt tikai procentu maksājumus. Tādējādi jaunās ģimenes nostabilizēšanās periodā ikmēneša maksājums par mājokli var būt pat trīs reizes zemāks par īres maksu, kas mēnesī jāmaksā par līdzvērtīgu mājokli.