12 gadus veca meitene kļuvusi par jaunāko Covid-19 upuri Eiropā. vēsta The Independent. Viņas nāvi apstiprinājusi vīrusa krīzes vadības grupa Beļģijā.


Meitene ir no Flandijas pilsētas Ģentes. Viņai trīs dienas bijis drudzis, palicis sliktāk, nogādāta slimnīcā un drīz pēc tam viņa arī nomirusi. Informācija, ka viņai būtu bijušās kādas slimības vai slikta veselība – nav.

"Viņas stāvoklis pēkšņi strauji pasliktinājās pēc trim drudža dienām. Notikušais mūs dziļi skumdina kā vecākus un cilvēkus. Mēs izsakām dziļu līdzjūtību vecākiem, ģimenei un draugiem. Tas mums atgādina, ka komplikācijas var rasties jebkura vecuma cilvēkiem, sākot no 10 gadiem līdz senioriem. Ir svarīgi pieminēt, ka šis ir izņēmums, ka tā notiek ar jauniešiem. Tas nav bieži. Mēs nezinām, kāpēc dažreiz viss notiek nepareizi. Ir svarīgi, lai mēs izmeklētu katru gadījumu," teicis Ģentes mērs Stīvens Van Guhts.

Tik jaunu cilvēku nav daudz starp vīrusa nāves gadījumiem. Iepriekš, svētdien, 29. martā, nomira 14 gadīgs sportisks zēns Portugālē. Viņam gan bija psoriāze, kas ir ādas slīmība un var ietekmēt imūno sistēmu.

 Vitor Godinho, 14, tragically died in a hospital near Porto on Sunday

Pirms viņa vīrusa upuris bija 16 gadus veca franču meitene, kas dzīvo netālu no Parīzes – Džūlija. Viņai bija laba veselība, un viņa bija slimojusi ar vīrusu nepilnu nedēļu.

 Julie Alliot, 16, died in a hospital in Paris last week

No jauna saslimušo skaits samazinās gan Itālijā, gan Spānijā. Tā ir laba tendence, ja to izdodas saglabāt. Taču nāves gadījumu skaits gan pieaug – mirst tie, kas saslimuši pirms nedēļas vai agrāk. Šodien pusdienlaikā viss apstājās Itālijā, lai ievērotu klusuma minūti 11 591 upuru piemiņai, ko jau prasījusi  koronavīrusa epidēmija, un lai pateiktos visiem mediķiem un brīvprātīgajiem, kas iesaistīti ārkārtas situācijā. Visās sabiedriskajās ēkās karogi tika nolaisti pusmastā. Arī Spānijā karogi bija nolaisti pusmastā un parlamentā ar klusuma brīdi pieminēja 8189 mirušos.

"Lai gan inficēšanās gadījumu līknes lēciena tendence saglabājas, redzam, ka no 24., 25., 26. marta atsevišķos reģionos notiek tendenču izmaiņas, kas varētu liecināt par to, ka pasākumi pakāpeniski sasniedz vēlamo rezultātu. Šobrīd nav jēgas mainīt rīcību," teica Spānijas krīzes centra vadītājs Fernando Saimons.

Tas liek secināt, ka ierobežojošie pasākumi palīdz. Lai nemusinātu cilvēkus - Vācijas Veselības ministrija brīdina par ziņām rīt – 1. aprīlī – joku dienā. Dezinformācija un nepatiesa informācija par koronavīrusu rīt var sist augstu vilni, un tāpēc Vācija aicina šīs joku ziņas nepublicēt.