Igaunijā katru nedēļu Covid-19 izplatība samazinās, vakcinēto kļūst arvien vairāk, un tas ir pamats pakāpeniskai ierobežojumu mīkstināšanai. Taču rudenī atkal ir jābūt gataviem uz sliktāko. Tā intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Igaunijas veselības ministrs Tanels Kīks.


Tikai pirms pāris mēnešiem Igaunijā bija strauji uzlēkusi Covid-19 izplatība, vienā brīdī situācija bija sliktākā Eiropā.

Covid-19 izplatības pīķis Igaunijā bija straujš un smags vairāku iemeslu dēļ. Viens – janvārī un februārī mīkstinājām ierobežojumus, otrs – vīrusa britu variants agresīvi sāka kļūt par dominējošo. 

Februāra beigās un martā ieviesām jaunus ierobežojumus, kas ļāva situāciju pakļaut kontrolei.

Patlaban koronavīrusa izplatība mazinājusies deviņas nedēļas pēc kārtas. Katru nedēļu skaitļi kļūst mazāki. Vienlaikus lielāks kļūst cilvēku skaits, kas saņēmuši vakcīnu. Savakcinēto skaits aug apmēram 20 reizes straujāk, nekā inficēto skaits.

Šonedēļ Igaunijā atvērās skolas mācībām klātienē, no pirmdienas ar apmeklētāju ierobežojumiem būs atļauta ēdināšana iekštelpās, atvērsies teātri un kino. Atveras arī peldbaseini, SPA. Daži pauduši bažas, ka tas ir par strauju. Arī minējāt, ka iepriekš janvārī viens no iemesliem bija pārāk ātra ierobežojumu mīkstināšana.

Mēs nevaram salīdzināt janvāri un pašreizējo situāciju. Janvārī bija ap 20 tūkstoši savakcinēto, pārsvarā mediķi. Bet šobrīd poti saņēmuši 65% cilvēku, kas ir vecāki par 70 gadiem, un lielākā daļa cilvēku riska grupās saņēmuši vismaz vienu devu, ja ne abas. Pilnībā vakcinēti ap 14% pieaugušo. Un skaitļi tikai aug. Janvārī, februārī vīrusam arī bija labs laiks – bija tumšs, cilvēki iekštelpās. Tagad cilvēki arvien vairāk pulcējas ārpusē, ir saulains, vējains. 

Pilnīgi cits jautājums, kas sagaidāms rudenī un ziemā. Mums ir jābūt gataviem sliktākajam. Jo nezinām, kādi būs vīrusa paveidi, cik ilgi saglabājas antivielas.

Kā Latvijā, arī Igaunijā tagad vakcīnai var pieteikties visi, sākot no 16 gadu vecuma. Jau minējāt, ka progress ir pozitīvs. Vai ir arī kādi izaicinājumi? 

Līdz šim lielākā problēma bijusi pieejamo vakcīnu daudzums – tāpat kā Latvijā un vairumā citu Eiropas valstu. Bet esam optimistiski noskaņoti, jo piegādes palielinās, un rindas uz vakcinēšanos samazināsies ar katru dienu, jo poti saņems arvien vairāk cilvēku. Šobrīd pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums. Domāju, tā tas būs līdz jūnija vidum. Tad redzēsim, ka piegādā vairāk vai vismaz tikpat vakcīnu, cik liels ir pieprasījums. Un tad mums būs jāstrādā un vairāk jākoncentrējas uz kampaņām, lai pārliecinātu tos, kuri nav izlēmuši par potes saņemšanu.