Visā pasaulē slavenas ir zviedru gaļas bumbiņas jeb frikadeles īpašā mērcē, ko daudzi vislabāk pazīst tieši no populārā mājas preču uzņēmuma IKEA veikalu ēstuvēm.


Tā kā Covid pandēmijas laikā IKEA restorāni ir slēgti (Latvijā pašlaik tā noteikts vismaz līdz 12.maijam), uzņēmums nācis pretī viņu virtuves cienītājiem un atklājis tik iecienīto IKEA tradicionālo gaļas bumbiņu un mērces recepti.

Gaļas bumbiņu pagatavošanai vajadzēs: 

- 500g maltas liellopa gaļas

- 250g maltas cūkgaļas

- 1 smalki sagriezts sīpols

- 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa

- 100g rīvmaizes

- 1 ola

- 5 ēd.k. piena

- sāls un pipari 

Mērces pagatavošanai vajadzēs: 

- nedaudz eļļas

- 40g sviesta

- 40g miltu

- 150ml dārzeņu buljona

- 150ml liellopa buljona

- 150ml saldā krējuma

- 2 t.k. sojas mērces

- 1.t. Dižonas sinepes

Pagatavošana

Samaisīt cūkgaļas un liellopa malto, pievienot sīpolus, ķiplokus, rīvmaizi, olu. Pievienot pienu, sāli, piparus. 

Sagatavot no masas nelielas bumbiņas. Izlikt tās uz šķīvja, apsegt un likt ledusskapī uz divām stundām (tas palīdzēs bumbiņām saglabāt formu gatavošanas laikā). 

Ieliet pannā nedaudz eļļas un uzkarsēt uz vidējas uguns. Uzmanīgi ilkt gaļas bumbiņas uz pannas un no visām pusēm vienmērīgi apbrūnināt. 

Kad bumbiņas apbrūnējušas, likt uz cepešpannas un ievietot līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. 

Ikoniskā zviedru krējuma mērce. Pannā izkausēt sviestu, pievienot miltus, maisīt divas minūtes. Pievienot dārzeņu un liellopu buljonu, turpinot maisīt. Pievienot saldo krējumu, sojas mērci un sinepes. Ļaut mērcei sākt vārīties, līdz tā sabiezē. 

Kad ēdiens gatavs, pasniedziet to ar savu iemīļotāko kartupeļu piedevu - krēmīgu kartupeļu biezeni vai vārītiem mini kartupelīšiem. Baudiet!