Kamēr ripa ir Veselības ministrijas pusē, kurai jāizvērtē kritēriji pasaules hokeja čempionāta spēļu norisei skatītāju klātbūtnē, Latvijas valstsvienības līdzjutēji jūt līdzi izlasei attālināti pie TV ekrāniem un spriež, ka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Aigara Kalvīša paustais par 100–150 eiro vērtajām biļetēm ir pārlieku augsta cena, vēsta LSM.


Čempionāta orgkomiteja ir gatava, ka čempionāta spēles varētu notikt skatītāju klātbūtnē, un “palaišanas” mirklis varētu būt gana ātrs, atzina čempionāta organizatoru runasvīrs Edgars Gaross. Arī Kalvītis iepriekš minējis, ka turnīrs var notikt ar skatītājiem, bet biļešu cenas varētu būt no 100–150 eiro.

Sporta braucienu organizatore, tūrisma eksperte Inese Krūmiņa pauda, ka biļešu cenai vajadzētu būt apmēram 50 eiro.

“Var jau saprast, ka pieļaujamais skatītāju skaits ir neliels, tēriņi līdz ar pandēmiju ir lieli, un biļešu cenas veidošanas politika ir saprotama. Bet, ņemot vērā, ka nebija iepriekš plānots pelnīt ar biļetēm, cenām vajadzētu būt demokrātiskākām,” pauda Krūmiņa, piebilstot, ka savādāk turnīrs pat pēc labvēlīga Veselības ministrijas un valdības lēmuma būtu pieejams vien izredzētajiem.

“Ja man nebūtu jāgaida otrā vakcīnas deva, noteikti plānotu doties uz spēlēm, ja tas tiks atļauts,”atzina ilgadējs Latvijas izlases līdzjutējs Janeks Spricis, kurš pēdējos 10 gadus ir devies atbalstīt izlasi klātienē čempionāta norises vietā. Viņš gan norādīja, ka pandēmija ir ietekmējusi finansiālo stāvokli – ne tikai viņa, bet arī daudzu citu hokeja mīļu, tādēļ Kalvīša minētie 100-150 eiro ir gana lieli izdevumi.

“Ja es būtu vakcinējies, noteikti aizietu uz vienu spēli, bet uz visām gan nē – finansiālu apsvērumu dēļ,” piebilda Spricis.

Arī ilggadēja Latvijas hokeja izlases līdzjutēja Ieva Nadziņa pauda, ka cenai vajadzētu būt apmēram 50–70 eiro. Vairāk maksāt nebūtu labi, bet mazāk – nebūtu loģiski. Lai gan viņa uzsvēra, ka pie jebkuras cenas interese par biļetēm būtu liela, pat, ja būs strikti noteikumi par vakcinēšanos.

“Izpirks visu. Tauta ir izsalkusi gan pēc hokeja, gan pēc pozitīvām emocijām. Un visvairāk pēc kopības sajūtas,” teica Nadziņa.

Ja cenas būs tiešām tādas, kā minējis Kalvītis, čempionāts Rīgā būs viens no dārgākajiem.
Piemēram, 2019. gadā, kad čempionāts risinājās Bratislavā, dārgākās biļetes bija spēlē Latvija–Čehija, kur 1. kategorijas biļetes maksāja 75 eiro.

Arī 2020. gadā paredzētais pasaules čempionāts, kuram bija jānotiek Šveicē, pārsteidza ar biļešu dārdzību – konvertējot Šveices frankus uz eiro un pierēķinot sūtīšanas izdevumus, lētākās Latvijas izlases spēles pret Norvēģiju, Kazahstānu un Itāliju maksāja 40–85 eiro. Bet Latvijas–Šveices spēles biļetes – 75–200 eiro.

Visdraudzīgākais čempionāts biļešu cenu ziņā bija 2014. gadā Minskā, kad orgkomiteja arēnu sadalīja desmit kategorijās. Lētākās biļetes uz Latvijas hokeja izlases spēlēm, pārrēķinot tā brīža Baltkrievijas rubeļa vērtību pret eiro, maksāja 9–11 eiro, bet dārgākās – 45–56 eiro, protams, pret mājiniekiem un Krieviju.

Aptaujātie līdzjutēji nenoliedza, ka vēlētos klātienē redzēt vismaz vienu spēli, neatkarīgi no biļetes cenas. Bet, ja galvenais kritērijs būs vakcinēšanās vai pārslimots Covid-19, tad gribētāju loks krietni sašaurināsies, it īpaši ņemot vērā, ka masu vakcinācija Latvijā sākās vien pašā maija sākumā, un cilvēki pat gribēdami, ja vien nav bijuši riska grupās, nav varējuši tikt pie otrās devas un vēl sagaidīt 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas.