Gaisa satiksme pirmspandēmijas līmenī Eiropā varētu atgriezties ne ātrāk kā 2029. gadā, prognozē Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija "Eurocontrol".


Aģentūras piektdien publicētā ziņojumā teikts, ka šogad no 1. janvāra līdz 30. aprīlim Eiropas gaisa telpā reģistrēti par 65% mazāk lidojumu, nekā tajā pašā laika posmā 2019. gadā. "Eurocontrol" norādīja, ka atkarībā no vakcinācijas tempiem un Covid-19 pošu efektivitātes, ir iespējami trīs atšķirīgi Eiropas aviosatiksmes nākotnes scenāriji. 

Aģentūra cer, ka labākajā gadījumā ceļošanas ierobežojumus Eiropā atcels šovasar, tādējādi gaisa satiksme 2019. gada līmenī varētu atgriezties līdz 2024. gadam.

Ja vakcinācijas tempi Eiropā un pasaulē būs gausi, tad tas kavēs lidojumu atsākšanos un iedragās pasažieru pārliecību, aizkavējot nozares atkopšanos līdz desmitgades beigām.

"Eurocontrol" prognozējusi, ka, visdrīzāk, gaisa satiksme pirmspandēmijas līmenī varētu atgriezties periodā starp 2024. un 2029. gadu.

Aģentūra prognozējusi arī, ka šajā gadā Eiropā varētu reģistrēt 5,5 miljonus lidojumu, kas būtu aptuveni 50% no 2019. gadā reģistrēto lidojumu skaita.