Pēc trešdien pārsteidzoši notikušās Latvenergo padomes atlaišanas, atskatījāmies uz visu notikušo un tā cēloņiem, kā arī līdzcilvēku reakciju.


Ralfs Nemiro savu pēkšņo lēmumu skaidroja ar to, ka vēlas lai Latvenergo padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

Kas vispār ir Nemiro?

No 2001.gada līdz 2002.gadam viņš bijis jurista palīgs Nodarbinātības valsts aģentūrā, bet no 2002.gada līdz 2003.gadam bijis jurists Ekonomikas ministrijā.

Tāpat 1981.gadā dzimušais Nemiro ir arī 2009.gadā LU absolvējis jurists, un ir valdes loceklis SIA ECB Assets. No 2003.gada līdz 2004.gadam Nemiro ieņēmis jurista amatu uzņēmumā Darts Gard, bet no 2004.gada viņš bijis advokāts zvērinātu advokātu birojā Ludis Sakne.

Politikā viņš sāka darboties salīdzinoši nesen, kad jau no KPV LV partijas 2017.gadā iekļuva Jelgavas novada domē. Nemiro straujā politiskā karjera kulminēja, kad viņš kļuva par Latvijas ekonomikas ministru 2019.gadā, pēc tam, kad iepriekšējā gadā bija ievēlēts 13.Saeimā.

Nemiro ir arī sadarbības partneris advokātu birojā ''Rebenoks&Vilders''. Pāvels Rebenoks tagad ticis iekļauts Latvenergo pagaidu valdē...

Vadot EM, viņš arī bija Latvenergo akciju turētājs.

Kas ietilpa atlaistajā Latvenergo valdē?

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Kas veido pagaidu valdi?

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

Viņš uzsver, ka pagaidu padomē nav iecēlis ''savus cilvēkus'', tādēļ nekāds interešu neesot.

Nemiro skaidro, ka Rebenoks Latvenergo pagaidu padomē iecelts, ņemot vērā viņa pieredzi korporatīvajā pārvaldībā, Stepanovs ir eksperts atjaunīgo energoresursu jomā ar zināšanām ekonomikā, Šnoriņš ir ekonomists ar zināšanām par eksportu, Degro ir labas zināšanas finansēs, bet Kublickai ir pieredze mārketingā, turklāt viņa nodrošinās tiešu saikni starp EM un Latvenergo.

Ko par to visu saka pārējā valdība?

Neapmierinātību ar notikušo publiski paudis premjers Krišjānis Kariņš: ''Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro lēmumus par Latvijas vērtīgākā uzņēmuma Latvenergo padomes maiņu uzskatu par nepārdomātiem un sasteigtiem, neatbilstošiem labas pārvaldības principiem. Tiem trūkst pamatojuma. Pieprasu ministra paskaidrojumus.''

Ministri Daniels Pavļuts, Edgars Rinkēvičs un Jānis Bordāns arī norādījuši, ka nevar paust atbalstu Nemiro lēmumam, bet Jānis Reirs un Juris Pūce izteikušies visai atturīgi.

Īpaši asi Nemiro lēmumu kritizēja Ilze Viņķele: ''Šodien atlaista profesionāla Latvenergo padome, to aizstājot ar politiskiem ielikteņiem. Brutāli un neprofesionāli. Un ļoti tuvredzīgi.''

Nemiro partijas biedrs Atis Zakatistovs gan paudis atbalstu šim lēmumam.

Ko par pēkšņo lēmumu saka pats Nemiro?

Ceturtdienas rītā ministrs sniedzis interviju LR, kurā tad paskaidrojis pēkšņo lēmumu.

''Pieņēmu izšķirīgu lēmumu, izejot no dienesta ziņojuma, kuru saņēmu vakar,'' paziņoja Nemiro, kurš gan ziņojuma saturu atklāt atteicās. ''Nav nekāda krīze.''

''Iepriekšējai padomei es noteikti saku paldies par darbu,'' sacīja ministrs. ''Nav tā, ka kāds tiktu novērtēts ļoti slikti.''

''Sabiedrībai sadales tarifi ir ļoti būtiski. Sadales tarifu jautājumi varētu būt aktīvāk risināti. Līdz ar to jaunā padome varētu ar to nodarboties aktīvi,'' prāto Nemiro.