Vīrietis, kurš pērn sociālajos tīklos bija ievietojis pret romiem un krieviem naidīgus komentārus, kā arī slavināja Norvēģijas masu slepkavu Andersu Bēringu Breivīku, domājis par vardarbīgu uzbrukumu īstenošanu, savukārt ekspertīzē viņš atzīts par nepieskaitāmu, informēja Valsts drošības dienestā (VDD).


Pērn novembrī VDD sāka kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni par darbībām, kas vērstas uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot internetu. Konkrētajā gadījumā kāda persona bija ievietojusi ksenofobiskus ierakstus savos sociālo tīklu profilos, kas vērsti pret romu un krievu tautības Latvijas iedzīvotājiem. Papildus šiem ierakstiem persona regulāri publicēja nacistiskās Vācijas armiju un Breivīku slavinošus ierakstus. Norvēģis 2012.gadā tika notiesāts par 77 cilvēku slepkavību. Minētie ieraksti saturēja arī aicinājumus iznīcināt konkrētas etniskās grupas.

Šodien VDD aģentūru LETA informēja, ka kriminālprocesā tika veikta kratīšana, kurā izņemti datori, telefoni un citi datu nesēji, pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija.

Veicot izņemto priekšmetu procesuālo apskati, VDD noskaidrojis, ka aizdomās turētā persona savā datorā glabājusi "pietiekami detalizētus plānus par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus".

Šogad februārī persona atzīta par aizdomās turēto, papildus minētajam faktiskos apstākļus kvalificējot arī par gatavošanos terorismam. Kā drošības līdzeklis personai tika noteikts apcietinājums.

Izmeklēšanā iegūta informācija, ka persona, iespējams, slimo ar garīgu slimību, un VDD nolēma personai noteikt komplekso tiesu psihiatrisko un tiesu psiholoģisko ekspertīzi, informēja VDD. Maija beigās saņemts atzinums, kurā secināts, ka persona atzīta par nepieskaitāmu.

Ņemot vērā minēto, VDD nodevis kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, ierosinot aizdomās turētajam piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

Par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanu būs jālemj tiesai. Krimināllikumā teikts, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzītas par nepieskaitāmām, var noteikt vairākus medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tie paredz ambulatora ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā un ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Tāpat šādos gadījumos var personu nodot tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.