""Attīstībai"/"Par" (A/P) premjers būtu iespējams tikai koalīcijā ar Jauno konservatīvo partiju (JKP), bet JKP pilnīgi noteikti nepieļaus tādas varas nostiprināšanos, kur ietekmi saglabā Edgars Jaunups. Tas JKP ir jaunais cīņas objekts. Cīņa ar Lembergu vairs nenes rezultātus, tagad jācīnās ar Jaunupu. Viņi uz to cenšas sevi mobilizēt," spriež Saeimas opozīcijas deputāts Didzis Šmits.


"Līdz ar to, kamēr A/P ir viena apvienība, viņu premjers nebūs koalīcijā ar JKP. Vai ir iespējama koalīcija bez JKP? Tehniski ir iespējama, politiski ļoti sarežģīti. Visādas situācijas var būt. Nevar izslēgt neko," Šmits prāto intervijā izdevumam "Neatkarīgā".

Viņš norāda, ka līdz ar Pūces atgriešanos Saeimā, apvienībā ir tikai četri "Attīstībai" mandāti.

"Vēl viens ir Pabrikam. Tas būtu piektais, ja šī valdība kristu. Līdz šim viņiem bija tikai trīs mandāti šajā Saeimā. Domāju, ka tur iekšējās nesaskaņas turpināsies, un "Par!" tālākā politiskā nākotne ir kopā ar "Progresīvajiem". Tas, kā viņiem ies nacionālā līmenī, ir tiešā veidā atkarīgs no tā, kā viņiem ies kopā Rīgā. Rīgā "Par!" strādās kopā ar "Progresīvajiem" un "Attīstībai" viņiem pat nav vajadzīga. Tā viņi virzīsies arī uz nākamo Saeimu, ja Rīgā izdosies," ir pārliecināts Šmits.

"Ja Rīgā neizdosies, tad ir jautājums, kas vispār tur tālāk būs, bet de facto "Attīstībai" ir atkabinājusies vai atkabināta no apvienības. Protams, ir cilvēki, kuri cenšas to nepieļaut, jo viņiem tas nav izdevīgi, bet šis projekts ir beidzies. Jaunups un viņa draugi tiks atstumti. Mēs jau zinām no paša sākuma, ka šī bija komerclaulība, nevis aiz pārliecības. Tagad ir radusies iespēja šo laulību šķirt un izvēlēties kaut ko citu, drusku vairāk no mīlestības puses."

Kā notiekošā galveno iemeslu deputāts min Jaunup nespēju pieņemt savu zaudējumu Rīgas domes vēlēšanās.

"Šajās vēlēšanās gan uzvarēja A/P plus "Progresīvie" saraksts, bet ne Jaunups," skaidro Šmits. "Faktiski uzvarēja "Progresīvie", bet Jaunups turpināja tēlot, ka viņš ir uzvarējis un aizkulisēs vadīs Rīgas domi. Tas daudziem nebija pieņemams. Tas arī izsauca Māra Mičerevska atklāsmi. Ja vēlēšanās būtu uzvarējuši "Attīstībai" cilvēki, un no viņiem būtu atkarīga RD koalīcija, tad Mičerevskis būtu klusējis tālāk. Tā kā visam notiekošajam ir tieša saistība ar RD. Saraksts uzvarēja, bet Edgara tuvais loks neieguva kontroli. Kā pilsētā runā, no 39 deputātiem, viņiem ir ietekme uz pieciem. Pārējie 34 to saprot."

Šmits arī piemin, ka valdības vadīšana, varbūt pat šajā sasaukumā, joprojām esot arī JKP sapnis. Turklāt viņi ir vienīgie, kuri var vieni paši nogāzt šo valdību.

"Visiem pārējiem tehniski vajag vēl kādu atrast, savukārt bez viņiem nevar izveidot, tas ir, var, bet ļoti, ļoti sarežģīti, jaunu valdību. Taču, ja viņi nosēdēs šī sasaukuma laiku tādā situācijā kā tagad, tad viņiem būs ātrāk beigas nekā tiem, kas šo valdību vada, jo visi pieraduši, ka "Vienotība" šādi vada valdības.

Dombrovskis, Straujuma un tagad Kariņš - tas visiem ir zināms. Šis ir "Vienotības" stils. No tā viņi nezaudē, bet tas nekādi nav JKP stils. Viņiem nepieciešama kustība. Viņi saprot, ka kustēties valdībā kā iekšējiem opozicionāriem rezultātus nenes, jo, kā Jaunups teica, un es viņam piekrītu, - šajā valdībā neviens īpaši nevarēs atšķirties. Vai nu viņi izies cauri krīzei ar plusa zīmi, vai mīnuss būs visiem. Jautājums, kuriem tas mīnuss būs lielāks? Šādā stilā valdībai turpinoties, lielākais mīnuss būs JKP. Par KPV es vairs nerunāju, jo tas ir beidzies. Tur viss ir skaidrs."