Dailes teātris jau tuvākajā laikā pārtrauks darba attiecības ar četriem aktieriem, vēsta žurnāls "Privātā Dzīve".


Pārmaiņas Dailes teātrī izdevumam komentējusi reklāmas projektu vadītāja Baiba Peredistija:

"Daļa no šīm personālsastāva korekcijām bija plānotas jau agrāk, daļu aktualizē šā brīža situācija. Darba attiecības tiks pārtrauktas tikai ar četriem no mūsu 40 aktieriem. Ar diviem jau tagad ir parakstīta vienošanās.

Pieņemot lēmumu, tika izvērtēta aktieru noslodze pēdējās trīs sezonās un plānotā noslodze nākamajā pusgadā. Attiecīgi vismazāk noslogotiem aktieriem tika piedāvāts vienoties par darba attiecību pārtraukšanu. Ja nevienosimies, šīs dažas štata vietas būs jālikvidē."

Patlaban tiekot apsvērta iespēja samazināt štatus ne vairāk kā par 10 procentiem teātra tehnisko, māksliniecisko un administrācijas darbinieku vidū. Baiba Peredistija uzsvēra: "Kolektīvās atlaišanas process Dailes teātrī netiek plānots!" Nosaukt aktierus, kurus nākamajā sezonā vairs neredzēsim uz šī teātra skatuves Dailes teātra vadība atturējās.

Taču pēc žurnāla rīcībā esošās neoficiālās informācijas sarunas par darba attiecību pārtraukšanu esot bijušas ar aktrisēm Aiju Dzērvi un Sarmīti Rubuli, kā arī aktieriem Kasparu Zāli un Mārtiņu Poču.

Kad žurnāls sazinājies ar Rubuli, aktrise sacījusi:

"Šobrīd manā rīcībā nav precīzas informācijas par Dailes teātra štatu samazināšanu, tāpēc atliksim šo interviju uz vēlāku laiku."

Sazināties ar Poču pagājušās nedēļas nogalē nav izdevies. Savukārt Dzērve, vaicāta, kā pārmaiņas Dailes teātrī ietekmē viņu, atbildējusi īsi: "Šobrīd nekādu pārmaiņu nav. Esmu atvaļinājumā."

Aktieris Kaspars Zāle gan neslēpa: "Es esmu to aktieru skaitā, kurus atlaiž, un šī atlaišana nav taisnīga." Dailes teātrī viņš darbojas sešus gadus, un, ja nebūtu izsludināta ārkārtējā situācija valstī, arī šonedēļ viņš spēlētu trīs izrādēs – Santakrusa, Iemīlējies Šekspīrs un Testosterons.

"Biju štata aktieris un līdz šim ikdienā paļāvos tikai uz savu algu teātrī. Uzskatu, ka teātra vadības formulējums par to, kāpēc tieku atlaists, nav korekts. Pamatojums esot nepietiekama produktivitāte. Tika saskaitīti punkti par pēdējo triju gadu izrādēm, kurās esmu piedalījies, un izlemts, ka mans pienesums teātrim bijis samērā zemāks un niecīgāks nekā citiem aktieriem."

Tajā pašā laikā izskanējis, ka Dailes teātri uzsācis sarunas par iespējamu darba attiecību sākšanu ar Valmieras drāmas teātra zvaigznēm: aktieriem Imantu Stradu un Elīnu Vāni.