"Uzaicinot viesus svinēt Ziemassvētkus savā dārzā, tikai viens no viņiem drīkstēs ienākt mājā, lai izmantotu tualeti," Beļģijas iekšlietu ministres Annelijas Verlindenas teikto citē The Brussels Times.


Aicināt cilvēkus svinēt dārzā ir atļauts, ja grupa nav lielāka par četriem cilvēkiem, un tiek ievēroti distancēšanās un higiēnas noteikumi. Ministre uzsvēra, ka ir nepieciešama tieša piekļuve dārzam, piebilstot, ka viesi nav atļauti, ja viņiem jāiet cauri mājai.

Vienīgā persona, kuru drīkst ielaist telpās, ir viens mājsaimniecības locekļu izvēlētais tuvais kontakts, ar kuru nav jāievēro distancēšanās un higiēnas pasākumi. Pārējiem nav atļauts paņemt dzērienu vai kaut ko ēst, vai pat izmantot vannas istabu.

"Tātad, ja jums patiešām jādodas uz tualeti, nekas cits neatliks, kā atgriezties mājās," skaidro ministrija.

"Pats par sevi tas nebūtu nekas briesmīgs, ja kāds sejas maskā no ieejas durvīm izietu cauri mājai uz dārzu," papildina virusologs, Beļģijas Covid-19 jautājumu runasvīrs Stīvens Van Guhts. "Tomēr tas nav tik pašsaprotami, kā šķiet. Ir liela iespēja, ka iekšā jūs apstāsieties, lai papļāpātu. Tiklīdz jūs esat telpās, jums ir daudz lielāks risks inficēties, jo gaisa cirkulācija nav tāda pati kā ārpusē."

Verlindena medijiem atzina, ka saprotot - par svētku brīvdienām rodas daudz jautājumu -, taču uzsvēra, ka būtībā nekas nav mainījies un viņa neesot pateikusi neko jaunu.

"Jau kādu laiku ir zināmi drošības pasākumi un viss, kas ar tiem saistīts, lai drīkstētu satikties četri cilvēkiem ārpus telpām," viņa paskaidroja.