SIA "Eco Baltia vide" vairāku pašvaldību privātmāju iedzīvotājiem šogad piedāvās iespēju nodot neizmantotās stikla burkas un pudeles, aģentūru LETA informēja kompānijas pārstāve Daiga Buča.


Viņa norādīja, ka stikls ir viens no dabiskākajiem iepakojumiem, kuru var veiksmīgi pārstrādāt, taču kopējā sadzīves atkritumu plūsmā tas ir salīdzinoši smags materiāls, un, nonākot atkritumu poligonā, nesadalās. Nokļūstot apkārtējā vidē, tas ir bīstams aso šķembu dēļ. Tāpēc, lai reģionu iedzīvotājiem radītu iespēju ilgtspējīgā veidā atbrīvoties no stikla taras uzkrājuma, "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas Zaļais punkts" sāk īpašu iniciatīvu - "Stikla šķiratlons".

Pēc uzņēmuma aprēķiniem, šo piedāvājumu kompānija varētu nodrošināt 15-19 pašvaldībām, tomēr, ja pieteiksies vairāk, tiks meklēts risinājums, lai varētu apkalpot lielāku skaitu pašvaldību.

Pieteikties "Stikla šķiratlonam" var ikviena Latvijas pašvaldība. Vienīgais dalības nosacījums ir pašvaldības gatavība piedalīties projektā. "Eco Baltia vide" un "Latvijas Zaļais punkts" nodrošinās gan informatīvo, gan arī tehnisko atbalstu "Stikla šķiratlona" norisei konkrētajā pašvaldībā.

"Pagājušā gada nogalē veicām pilotprojektu Pļaviņu novadā, kas apliecināja, ka viensētu iedzīvotāju nevajadzīgā stikla iepakojuma uzkrājums ir būtisks. Pļaviņās kopā pārstrādei iedzīvotāji nodeva 6,66 tonnas pudeļu un burku. Vidēji viena mājsaimniecība projekta laikā nodeva 148 kilogramus stikla. Tas ir būtisks apmērs, no kura daudziem nav nemaz tik vienkārši atbrīvoties atkritumu šķirošanas infrastruktūras pieejamības un transporta trūkuma dēļ. Cilvēki bija priecīgi par iespēju ērti un dabai draudzīgā veidā atbrīvoties no liekās taras. Tāpēc "Eco Baltia vide" šādu iespēju šogad piedāvās arī citām pašvaldībām, lai reģionu viensētu iedzīvotāji varētu ērti atbrīvoties no uzkrātajām burkām un pudelēm," sacīja "Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts.

Kompānijā arī atzīmēja, ka gada laikā Latvijas tirgū nonāk gandrīz 55 000 tonnu stikla taras, bet tikai 36 000 tonnu nonāk otrreizējā pārstrādē. Lai šo problēmu risinātu un palīdzētu izpildīt Latvijai noteiktos stikla pārstrādes mērķus, "Eco Baltia vide" visā Latvijā bez maksas ir uzstādījusi jau gandrīz 1000 jaunus konteinerus stikla iepakojuma šķirošanai.

"Mēs aktīvi turpinām darbu pie jaunu pašvaldību un vietu apzināšanas, tomēr katru privātmāju un viensētu nav iespējams aprīkot ar savu konteineru. Tāpēc vienlaikus meklējam alternatīvus centralizētus risinājumus, lai pārstrādei derīgie atkritumi nenogultu šķūnīšos, netiktu aprakti kopā ar sadzīves atkritumiem un nenonāktu mežos vai grāvmalās," teica Aizbalts.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) izvirzītajiem mērķiem Latvijai, tāpat kā citām ES valstīm, līdz 2020.gadam ir jāsavāc un jānodod pārstrādei 68% no valstī novietotā stikla.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Eco Baltia vide" apgrozījums 2017.gadā bija 12,221 miljons eiro, bet peļņa - 1,194 miljoni eiro.

"Eco Baltia vide" reģistrēta 1996.gadā, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānija pieder "Eco Baltia grupa".

leta.lv