Kulāros tiek runāts, ka domstarpības koalīcijā var novest pie pārmaiņām tās sastāvā.


Lūk, kas tev par to jāzina:

Kāpēc šādas runas sākušās tieši tagad?

Valdībā starp Jauno Konservatīvo partiju un pārējām koalīcijas partijām, ar Vienotību priekšgalā, radušās vairākas domstarpības.

Cita starpā, kad Normunds Mežviets tika pārapstiprināts Valsts drošības dienesta vadītāja amatā, JKP paziņoja, ka Krišjāņa Kariņa valdībai parāda ''dzelteno brīdinājuma kartīti''.

Lai arī runas par JKP nomaiņu ar ZZS izskanējušas baumu līmenī, pirmais, kas to publiski pieļāvis, ir VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

Dzintars sacīja, ka JKP interesēs nebūtu ''sevi nomainīt ar ZZS''.

Ko par nomaiņu ar ZZS domā JKP?

Šīs runas laikrakstam Latvijas Avīze komentējusi JKP deputāte Juta Strīķe.

"Neticu, ka tas var notikt, jo vai tad "Jaunā Vienotība" vairs būtu "Jaunā Vienotība"? Tā pārvēršas par "Vecumveco Vienotību",'' paziņojusi Strīķe.

Viņa uzskata, ka ZZS pievienošanās koalīcijai var nepatikt arī citiem: ''Arī citas partijas, kad uzelpojušas svaigu, no ZZS brīvu gaisu, nevēlēsies stāties politiskās ģimenes attiecībās un būt atkarīgas no Lemberga un viņa kontrolē esošiem spēkiem. To nevaru iedomāties, kad daudziem veco partiju politiķiem izdevies pārraut vecās saites, ka būtu reāli tās atjaunot.''

''Esmu pārliecināta, ka ne tikai mūsējā, bet arī citās partijās ir deputāti, kas uzskata par pilnīgi nepieļaujamu būt koalīcijā ar ZZS. Tas padara scenāriju JKP vietā ZZS par neiespējamu,'' tā Strīķe.

Bet vai JKP paši gatavi pamest valdību?

Futbola terminoloģijā dzeltenajai kartītei var sekot vēl tikai viena - sarkanā. Tādā gadījumā JKP paši pamestu valdību, nevis, piemēram, tiktu nomainīti pret pašu gribu.

Tomēr Strīķe šādu JKP soli nepieļauj: ''Vismaz pagaidām nav nekāda pamata domāt par tālāku kartīšu rādīšanu.''