Pāris dienu laikā 'viral' aizgājusi FaceApp, kuru miljoniem cilvēku izmanto, lai redzētu, kādi izskatītos krietni vecāki.


Tomēr viss nav tik nevainīgi, kā varētu likties, jo tu ''uz mūžu'' piekrīti, ka tavu seju drīkst izmantot jebkādiem mērķiem...

Kas ir FaceApp?

Izrādās, ka FaceApp nav nekas jauns, jo to vairāk nekā 80 miljoni cilvēku lejupielādēja jau 2017.gadā. Tomēr pateicoties soctīklu izaicinājumam, tas šonedēļ piedzīvoja milzīgu popularitātes vilni.

Tā sniedz iespēju padarīt fotogrāfijā redzamo seju vecāku (vai jaunāku).

Izklausās jautri, vai ne?!

Tu nodod savus datus aizdomīgām personām

FaceApp autori ir Wireless Lab, kur sniegtie Lietošanas Nosacījumi ir tik gari, ka tos visticamāk teju neviens ''novecojušais'' lietotājs nelasīja. Tomēr velti, jo tie bažas par privātumu izraisoši.

Tajās esošajā 5.nodaļā minēts, ka lietojot aplikāciju lietotājs piekrīt, ka ''FaceApp gūst mūžīgu, neatsaucamu, ne izņēmuma, bezmaksas, vispasaules, nododamu atļauju izmantot, reproducēt, modificēt, adaptēt, publicēt, tulkot, atvasināt, publiski izplatīt Lietotāja saturu un vārdu visos mediju formātos un kanālos, kuri jau eksistē vai tikai taps, nesniedzot nekādu kompensāciju''.

Taisnības labad, līdzīgi ir arī pārsvarā visās citās aplikācijaš, tomēr FaceApp ir atšķirības, kas var izraisīt bažas. Šī aplikācija ievāc ne tikai izmantotās bildes, bet tiek arī pie informācijas par ierīcē citām izmantotajām aplikācijām, apmeklētajām mājaslapām un citu informāciju, kura tiek gūta ''lai uzlabotu sniegtos pakalpojumus''.

Lūk, kas šajā visā ir draudīgākais

Tas viss neizklausās labi, tomēr visnepatīkamākā atklāsme varētu būt, ka FaceApp nāk no Krievijas. Droši vien visi jau zina, ka Latvijas austrumu kaimiņš bijis iesaistīts lērumā plašu kiberuzbrukumos un citās propagandas nolūkos datu drošību apdraudošās aktivitātēs.

Wireless Lab ir Sanktpēterburgā bāzēta kompānija, kuras īpašnieks ir bijušais Yandex darbinieks Jaroslavs Gončarovs. 

Pagaidām nav pierādīta uzņēmuma saistība ar Krievijas valdību, bet...

Kāpēc būtu jāuztraucas, ka Krievija var izmantot manu personību?

Eksperti norāda, ka veiksmīgi ieguvuši labu fotoattēlu ar lietotāja seju, kā arī vārdu, par konkrēto cilvēku var tikt izveidot maksimāli plašu profilu, gūstot atlikušo informāciju no citiem sociālajiem tīkliem, kā LinkedIn.

Attiecīgi, esot iespējams izmantot cilvēka identitāti dažādu mērķu sasniegšanai, kā kiberuzbrukumi vai propagandas kampaņas.

Zinātāji norāda, ka tas pat nav tikai Krievijas kontekstā, bet arī citu nelāgu mērķu vadītu uzņēmumu vai varas iestāžu darbību drauds.

Kā sevi pasargāt?

Vispirms jau nevajadzētu apātiski attiekties pret privātuma politiku. Protams, ka ir slinkums un vieglāk ir tam visam paiet garām, tomēr ja vēlies pasargāt savus datus, nekas cits neatliek.

Tāpat nevajadzētu atlikt operētājsistēmu augšupielādi, jo jaunākas iOS un Android versijas labāk tiek galā un pat brīdina par datu noplūdi.