Covid-19 izplatības ierobežošanā situācija Latvijā pašlaik ir diezgan labvēlīga un īstenotie pasākumi – efektīvi. Vienlaikus aizvien nav drošības sajūtas par saslimstības tendencēm, un daļa ieviesto ierobežojumu varētu saglabāties līdz pat 2020. gada beigām – diskusijā LTV raidījumā “Tieša runa” atzina infektologs un epidemiologs.


Komentējot vairākus pasaulē izstrādātus situācijas scenāriju modeļus, Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis norādīja, ka modelēšana ne vienmēr strādā. Vienlaikus tas var palīdzēt gatavoties nākamajai ziemai – stiprināt uzraudzības, diagnostikas, slimnīcu kapacitāti.

Infektologa vērtējumā pašlaik Latvija ar vīrusu sadzīvo “ļoti pieklājīgi”, jo rādītāji esot negaidīti labi. “Mēs skatījāmies uz citām valstīm un baidījāmies, ka mums var notikt tieši tas pats. Domāju – šāda sadzīvošana mums ir izdevusies. Mums ir jāiemācās mazliet labāk sadzīvot. Mazliet jāuzlabo kaut kas ekonomiski, kā mēs strādājam. Varbūt ambulatorās, plānveida medicīnas pieejamība jāattīsta. Varbūt jāizdomā līdz rudenim, kā bērniem iet skolā.

Bet, manuprāt, jāturpina iesāktais ceļš – iemanīties dzīvot šajos jaunajos apstākļos. Un esam sākuši ļoti pieklājīgi,” sacīja Dumpis.

Viņš atzina, ka daļa ierobežojumu varētu saglabāties arī līdz gada beigām. Mainīties gan varētu pulcēšanās nosacījumi: “Iespējams, varēs tikties draugi varbūt vasarā. Kustīgums un kontaktu iespēja varētu [būt].”

Vienlaikus infektologs uzsvēra, ka situācija ir jāvēro, jo pašlaik vēl nav pilnas drošības sajūtas par Covid-19 izplatīšanās tendencēm Latvijā. Viņš norādīja, ka ņemot vērā saslimušo skaitu un slimības attīstības laiku, Latvijā aprīļa beigās, iespējams, slimnīcās varētu nokļūt vēl daudzi no Covid-19 pacientiem.

Tam, ka daļa ierobežojumu vēl paliks, piekrīt eksperts Jurijs Perevoščikovs no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC). “Kamēr nav medicīnisko pasākumu – ne vakcīnas, ne medikamentu, mums atliek tikai nemedicīniskie pasākumi. Distancēšanās un higiēnas ievērošana. Neko citu mēs uz doto brīdi izdomāt nevaram,” atzina epidemiologs.

Viņš skaidroja, ka ir divi galvenie kritēriji, kas ļautu mazināt ierobežojošos pasākumus. Pirmkārt, stabili epidemioloģiskie dati, kas liecinātu par vīrusa izplatības mazināšanos četras nedēļas pēc kārtas. Otrkārt, ar Covid-19 nepārslogota veselības aprūpes sistēma.