Uz Irānas aizturētā britu tankkuģa ir viens Latvijas valstspiederīgais.


Lūk, ko jāzina par notikušo:

Kas īsti noticis?

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien, 19.jūlijā, sagrābusi britu tankkuģi Stena Impero.

To paziņojis kuģa īpašnieks Stena Bulk un uzņēmums Northern Marine Management. Īpašnieki arī ziņoja, ka ar tankkuģi nevar sazināties.

Stena Bulk pavēstīja, ka kuģi ap plkst.18.00 pēc Latvijas laika sagūstījušas irāņu ātrlaivas un helikopters.

Uz kuģa atrodas 23 apkalpes locekļi.

To apstiprināja arī Irāna, skaidrojot, ka sagrābusi britu tankkuģi, jo tas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

Irāna piektdien aizturēja arī otru kuģi.

Lielbritānija apstiprināja, ka pirmais no sagrābtajiem kuģiem ir reģistrēts šajā valstī. Otrs kuģis Mesdar brauc zem Libērijas karoga, bet pieder britu kompānijai Norbulk Shipping.

Pektdienas vakarā kompānija paziņoja, ka Irāna atbrīvojusi Mesdar.

Konteksts

Hormuza jūras šaurums Persijas jūras līcī ir viens no svarīgākajiem naftas transportēšanas ceļiem, un tur pēdējā laikā notikušie incidenti ievērojami vairojuši spriedzi reģionā.

Īpaši saspīlētas kļuvušas Irānas attiecības ar ASV un Lielbritāniju.

Jūlija sākumā pie Gibraltāra britu varasiestādes arestēja Irānas tankkuģi, kas tiek vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants sacīja, ka ir "ārkārtīgi nobažījies" par šiem incidentiem, kas notikuši, pēdējās nedēļās pieaugot saspīlējumam kuģniecībai svarīgajā šaurumā.

"Šīs [kuģu] sagrābšanas ir nepieņemamas," teica Hants.

Uz klāja ir Latvijas valstspiederīgais

Latvijas Ārlietu ministrija apstiprina, ka Irānas varasiestādes 19.jūlijā Hormuzas jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi "Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Pašlaik tiek darīts viss, lai atbrīvotu Latvijas valstspiederīgo. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārējā dienesta atbalstu, panākot Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

Tāpat Latvija šodien vērsīsies pie Irānas Islāma Republikas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi, informē ministrijā.

Rinkēvičs  atzina, ka situācijas atrisināšanā iesaistītas ES un britu amatpersonas, kā arī Latvijas diplomātiskais korpuss, un saziņai veltīta visa aizvadītā nakts. Viņš apliecināja, ka ministrija darīs visu, lai Latvijas valstspiederīgo atbrīvotu.

Pašlaik gan ministrijai nav informācijas par jūrnieku stāvokli uz sagrābtā kuģa. Zināms vien, ka kuģis atrodas Irānas ostā. Taču, tiklīdz ministrija iegūs jaunāku informāciju, Rinkēvičs solīja par to informēt.

Ministrs pauda, ka šāda kuģu sagrābšana nav pieņemama, un situācija nav pati vienkāršākā.

Pēc ministra teiktā, notikušais ir atbilde uz Irānas tankkuģa arestu, jo tas tika vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.