Sabiedrība neizprot korelāciju starp izglītības sistēmu un sabiedrības attīstību, šodien, prezentējot projektu par kompetencēs balstītu mācību saturu, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).


Šadurskis, atsaucoties uz savulaik grozīto Būvniecības likumu, pauda cerību, ka ar izglītības satura reformu nenotiks tāpat, proti, iespējamās kļūdas tiks pamanītas un izlabotas laikus, lai reforma darbotos tā, kā paredzēts.

Taču ministrs uzsvēra, ka reformas izdošanās atkarīga ne tikai no Izglītības un zinātne ministrijas un Valsts izglītības satura centra (VISC) darbības, bet arī no visas sabiedrības kopējas iesaistes.

"Es negribu, lai mūsu reforma būtu Būvniecības likums. Negribu, lai rodas situācija, kad VISC, Izglītības un zinātnes ministrija kaut ko dara ar ekspertiem, rada jaunu produktu, tad apspriež ar sociālajiem partneriem, viņi mūs kritizē, tad kopā vienojamies par kompromisiem, pārliecinām Saeimu, valdību, nonākam pie jauniem kompromisiem. Taču, kamēr cīnāmies, skolu direktori, piemēram, tikai noskatās. Tad sanāk Būvniecības likums," teica politiķis.

Viņš ir pārliecināts, ka ar pasīvu un nogaidošu pieeju nav iespējams izstrādāt un īstenot kvalitatīvas reformas. "Labu varēs radīt tikai tad, ja strādāsim kopā - ja mūs kritizēs nevis post factum, bet uzreiz," teica ministrs.

Šadurskis uzskata, ka patlaban sabiedrība īsti nepieprasot izmaiņas izglītībā. Tas notiekot, jo sabiedrība neesot sapratusi korelāciju starp izglītības sistēmu un sabiedrības funkcionēšanu un attīstību, pauda ministrs.

"Ja gribam tiešām sekmīgu sabiedrības funkcionēšanu, tad tagad ir pēdējais brīdis ķerties pie izglītības sistēmas. Ķerties tā, lai ikviens, kas gatavo nākamo paaudzi, ietu ar mums kopsolī. Ar IZM priekšrakstiem nekas nemainās. Mums ir ļoti būtiski mainīt sabiedrības pieprasījumu, tās gaidas," sacīja Šadurskis.

Viņš nenoliedza, ka IZM darbā bija un būs kļūdas, taču viņš aicināja partnerus jau laikus vērtēt ministrijas darbus. "Ja notiks tā, ka mūsu partneri gaidīs un meklēs kļūdas, un pēc tam mūs kritizēs, tad mums būs Būvniecības likums," pārliecināts ministrs.

leta.lv