Optibet futbola virslīgas komanda "Liepāja" piektdien savā laukumā uzvarēja RFS komandu, palīdzot "Riga" izcīnīt čempiona titulu divas kārtas pirms turnīra beigām, bet otrā atliktajā spēlē "Jelgava" mājās spēlēja neizšķirti ar "Valmieru", viesiem tuvinoties bronzas godalgām.


"Liepāja" savā laukumā 22.kārtas atliktajā mačā pieveica RFS komandu ar 1:0 (0:0).

Vārtus guva Dodo.

Šī bija atliktās spēles Liepājā pārspēle, kurā elektrības traucējumu dēļ mājinieki jau bija panākuši 1:0 pārsvaru, taču spēli Latvijas Futbola federācija lēma pārspēlēt no pirmās minūtes.

Pirmais puslaiks pagāja cīņā vienai komandai ar otru un spēcīgo vēju. Vārtu gūšanas momenti bija tikai viesiem, kuri spēlēja pa vējam. Roberta Savaļnieka raidījumu atvairīja mājinieku vārtsargs Oleksandrs Ribka, bet Jānis Ikaunieks raidīja bumbu pāri vārtiem.

70.minūtē pēc bīstamas standartsituācijas Jānis Ikaunieks bija tiešā mājinieku vārtu tuvumā, taču līdz sitienam netika. Četras minūtes vēlāk pēc centrējuma no labās puses Ikauniekam vēlreiz bija laba pozīcija soda laukuma vidū, taču sitiens sanāca tieši virsū vārtsargam Ribkam.

Tikmēr praktiski vienīgais mājinieku uzbrukums beidzās ar Milana Joksimoviča piespēli soda laukumā un Luisa Paulu Hilariu jeb Dodo negaidītu sitienu pa zemi, pārsteidzot vārtsargu Kasparu Ikstenu - 1:0.

Tas nozīmēja, ka priekšlaicīgi par čempioni trešo reizi pēc kārtas kļuvusi "Riga", RFS tiekot sudraba medaļām.

"Liepājas" futbolisti virslīgā lieliski aizvada sezonas otro pusi. 15 pēdējos mačos virslīgā un Latvijas kausa sacensībās ciesti tikai divi zaudējumi, četras uzvaras izcīnot Latvijas kausa izcīņā, kā arī kļūstot par kausa ieguvējiem. Tomēr abi zaudējumi piedzīvoti pēdējās trijās virslīgas cīņās. Pēc 1:2 zaudējuma viesos pret "Riga" viesos ar 2:0 bija uzvarēta "Ventspils", bet pēdējā kārtā 4.novembrī savā laukumā ar 0:1 atzīts Jūrmalas "Spartaka" pārākums.

Pēc Latvijas kausa celšanas virs galvas komandas spēlētājs Artūrs Karašausks izteicās, ka atlikušās spēles liepājniekiem ir maznozīmīgas, jo vieta nākamās sezonas Eiropas līgas sacensībās ir nodrošināta ar uzvaru kausa izcīņā.

RFS, tieši otrādi, šī bija iespēja aizķerties aiz cerības kļūt par čempioni jau šogad. Tās izredzes gan ir ietekmējusi Covid-19 sērga, kas trešdien lika klubam vēstīt par trim saslimšanas gadījumiem komandā. Lai izcīnītu čempionu titulu, RFS bija trīsreiz jāuzvar, bet "Riga" - divreiz jāzaudē.

RFS virslīgā nebija zaudējusi jau kopš 25.jūlija, kad ar 2:3 viesos piekāpās "Ventspilij". Tomēr tuvošanos "Riga" vienībai piebremzēja neizšķirti ar "Spartaku", "Ventspili" un "Valmieru".

Šosezon abās savstarpējās spēlēs bija uzvarējusi RFS - 5:2 un 3:0.

"Liepājai" viena spēle diskvalifikācijas dēļ bija jāizlaiž Sejdinam Keitā.

Otrā piektdienas mačā "Jelgava" spēlēja 2:2 (1:0) ar "Valmieru".

Abus vārtus mājiniekiem guva Aleksejs Grjaznovs, bet viesiem - Luka Silagadze un Ēriks Punculs.

Bīstamu momentu pie abiem vārtiem Jelgavā bija krietni vairāk nekā Liepājā. Pirmajā puslaikā abas komandas apmainījās ar 11 metru soda sitieniem - Krišs Kārkliņš 18.minūtē savu iespēju nerealizēja, bet Grjaznovs 20 minūtes vēlāk pārliecinoši realizēja par Ričarda Korzāna nogāšanu piešķirto "pendeli".

63.minūtē no tuva attāluma vārtos netrāpīja valmierietis Aliuns Ndojē, bet septiņas minūtes vēlāk no brīvsitiena pēc Silagadzes raidījuma bumba skāra Korzānu, rikošetēja un ielidoja vārtos - 1:1

Vēl deviņas minūtes vēlāk Punculs pietuvināja "Valmieru" bronzas medaļām un startam nākamās sezonas Eiropas līgas sacensībās, taču jau pēc minūtes mājinieki atspēlējās, savus otros vārtus pret savu bijušo komandu gūstot Grjaznovam. Viņš no soda laukuma līnijas precīzi sita vārtu apakšējā kreisajā stūrī - 2:2.

"Jelgava" panāca sešu punktu pārsvaru pār priekšpēdējā vietā esošo "Metta", taču teorētiski rīdzinieki vēl var apsteigt jelgavniekus cīņā par izvairīšanos no pārspēlēm ar pirmās līgas otru labāko komandu.

"Jelgavas" un "Valmieras" duelim bija jānotiek 7.novembrī 25.kārtas ietvaros, taču tas tika pārcelts uz šo piektdienu.

"Jelgava" pēdējās trīs virslīgas spēlēs bija piedzīvojusi "sauso" zaudējumu - 0:2 pret "Riga", 0:1 pret RFS un 0:5 pret "Ventspili". Ar 21 punktu 24 mačos septīto vietu turnīra tabulā ieņemošie jelgavnieki vēl teorētiski varēja nonākt arī pārspēļu par palikšanu līgā zonā, jo "Metta" bija pieci punkti mazāk, taču tad ir jāsagaida Rīgas kluba uzvaras pār "Ventspili" un "Valmieru". Augstāk pakāpties jelgavnieki vairs nevarēja.

Tikmēr "Valmierai", kura piektdienas spēli aizvadīs vājinātā sastāvā, iztrūkstot pieciem pašizolācijā esošajiem Latvijas U-21 izlases dalībniekiem - Rūdolfam Soloham, Danielam Balodim, Kristapam Liepam, Kristeram Lūsiņam un Daniilam Skopenko -, no kuriem Soloha un Balodis ir "Valmieras" pamatsastāva spēlētāji, ir jānotur trešā vieta, kas dos tiesības arī nākamsezon spēlēt Eiropas līgas kvalifikācijā.

Vājinātā sastāva dēļ un ņemot vērā Covid-19 uzliesmojumu Rīgas komandās, "Valmiera" ceturtdien publiski aicināja LFF pārtraukt 2020.gada sezonu.

Valmierieši pēdējās divas spēles bija zaudējuši - ar 0:1 Jūrmalas "Spartakam" virslīgā un ar 0:2 "Liepājai" Latvijas kausa finālā.

Šosezon abās savstarpējās spēlēs uzvarējusi "Valmiera" - 2:1 un 2:0.

Pirmo vietu turnīra tabulā ar 69 punktiem 25 mačos ieņem "Riga", kas par deviņiem punktiem apsteidz RFS. 40 punkti 24 cīņās ir "Valmierai", 38 punkti 25 mačos - "Ventspilij", 35 punkti 24 dueļos - "Liepājai", bet 34 punkti 25 spēlēs - "Spartakam". Tālāk ar 22 punktiem 25 spēlēs ir "Jelgava", 20 punktus 25 cīņās iekrājusi "Daugavpils", 16 punkti 25 mačos ir "Metta" komandai, kamēr "Tukums 2000"/TSS tikpat cīņās ticis pie 14 punktiem.

Šajā sezonā virslīgā startē desmit komandas, kas ir par vienu vairāk nekā pērn un par divām vairāk nekā aizpērn. Tāpat šosezon virslīgā leģionāru limits paaugstināts līdz astoņiem spēlētājiem. Tas nozīmē, ka laukumā vienlaicīgi jābūt vismaz trim asociācijā sagatavotiem spēlētājiem. Pērn limits bija pieci ārvalstu spēlētāji.

Tāpat kā daudzās citās valstīs pēc koronavīrusa pauzes virslīgas čempionāta reglamentā 2020.gada sezonā ir palielināts atļauto spēlētāju maiņu skaits no trim līdz piecām.

Trīs mēnešu piespiedu pauzes dēļ šosezon četru plānoto apļu vietā tiek aizvadīti trīs.

Pērn par Latvijas čempioni tika kronēta "Riga", bet savu pirmo trofeju kluba vēsturē ieguva RFS, kas uzvarēja valsts kausa izcīņā.