Rīgā, pie Šmerļa meža plānots uzbūvēt augstāko eksponētā koka konstrukcijas ēku Baltijā, vēsta "Dienas Bizness".


Projekta pasūtītājs ir betona grīdu uzņēmuma Līmenī īpašnieks Mārtiņš Štrauss, kas savu ideju salikt vienkopus Latvijas dabas bagātību koku ar Latvijas zinātnieku sasniegumiem uzticējis diviem jauniem un perspektīviem arhitektiem Kārlim Mičulim un Fricim Vilnim (arhitektu birojs Vilnis Mičulis).

Mārtiņu uzrunājusi jauno puišu Šveicē un Nīderlandē gūtā pieredze, kā arī jūtamā jauda un progresīvā domāšana - nav tādas lietas, ko nevar atrisināt.

"Mums apkārt ir liels zināšanu apjoms, un bieži lietas, kuras Latvijā dēvējam par inovācijām, ārzemēs jau ir ierasta prakse. Gribam, paši mācoties, šīs zināšanas ienest Latvijā," teic Vilnis.

Malienas ielā pie Šmerļa meža iegādātajā nelielajā aptuveni 1000 kvadrātmetru zemes gabalā gribējies izveidot ko oriģinālu, līdz nolemts būvēt Latvijā ko nebijušu - daudzstāvu koka ēku. Jāpiebilst, ka tikai kopš 2017.gada 1.maija stājušies spēkā grozījumi būvnormatīvā Būvju ugunsdrošība, kas ļauj projektēt un būvēt koka nesošas ēku konstrukcijas un karkasa kolonnas līdz sešu stāvu vai 18 metru augstumam. Iepriekš maksimālais augstums bija astoņu metri jeb trīs stāvu augstums.

"Sākām pētīt, atradām, ka tepat blakus Norvēģijā ir 85 metrus augsta ēka, pasaulē augstākā. Sazinājāmies ar šī projekta autoriem, aizbraucām, visu izpētījām, Kārlis izprasīja visas nianses. Šīs zināšanas mēs tagad varam izmantot mūsu projektā. Jo Latvijā, tiklīdz pasaka koks, tā uzskata – tas ir degošs. Bet pasaulē to izmanto! Bijām Tallinā uz konferenci par koka būvniecību. Iepazināmies ar austriešu koka leģendu Hermani Kaufmanu, kurš ir pasaules līmeņa grands, jo desmitiem gadu strādā tieši ar koku, lasa Minhenes Universitātē lekcijas. Viņš mūs uzaicināja uz vienu citu konferenci, kur bija speciālisti no visas pasaules. Sadarbojamies ar Gati Vilku (gada labāko būvinženieri Latvijā 2013. un 2017.gadā) - tā mēs stiprinām savas zināšanas un pieredzi darbam ar šo materiālu. Nepozicionējam, ka visu zinām par koka apbūvi, bet mums ir mentori, no kā mācīties un ar ko konsultēties. Mums 53% Latvijas ir meži, un mēs tos neizmantojam," teic Mārtiņš, kurš, lai gan 18 gadus darbojas ar betonu, pēc profesijas ir galdnieks, un koks ir viņa sirdslieta.

db.lv