''Neatkarīgo deputātu frakcija'' Rīgas domē atklājusi savus nosacījumus, kuriem piekrītot viņi sniegs savu atbalstu Oļega Burova kļūšanai par Rīgas mēru.


Tos otrdien medijiem atklāja frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs.

Kādi ir šie nosacījumi?

Domē ir 60 deputātu vietas, un mēra ievēlēšanai vajag vismaz 31 balsi. Ja Neatkarīgo deputātu frakcija, kurā apvienojušies četri iepriekš no "Saskaņas" izslēgtie deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks, lems atbalstīt Burovu, tad viņam būs nodrošinātas 32 balsis. Tas ir pietiekami, lai ieņemtu šo amatu.

Petrovs teica, ka šodien tikšanās laikā ar Burovu pārrunāti iespējamie sadarbības modeļi, taču, lai paustu Burovam atbalstu, frakcija mēra amata kandidātam izvirzījusi atsevišķas prasības.

Piemēram, frakcija vēlētos, lai domē tiktu izveidots prezidijs, kurā darbotos mērs un vicemēri. Tāpat frakcija vēlētos diskutēt, kuri tieši kandidāti tiks virzīti darbam prezidijā, kā arī izvirzījusi citus priekšlikumus.

Vienlaikus Petrovs norādīja, ka frakcijas pārstāvji par atbalstu simtprocentīgi nav vienojušies. Ja Burovs izies uz kompromisu ar viņiem, tad viņu varētu atbalstīt, bet simtprocentīga vienošanās nav panākta, viņš teica.

''Patlaban ir skaidrs, ka Saskaņas frakcija nav gatava iziet uz kompromisu, proti, viņi pieprasa, lai Vadimam Baraņņikam tiktu atņemts vicemēra amats, taču mēs tam neesam gatavi,'' sacīja Petrovs, uzsvērot, ka Burovu atbalstīs tika kompromisa gadījumā.

Petrovs arī piebilda, ka būtu gatavs darbam, ja otru vicemēra amatu ieņemtu kāds no Saskaņas, taču ne Sandris Bergmanis.

Ko par to saka Saskaņa?

Sandris Bergmanis tikmēr medijiem pavēstīja, ka Saskaņa nav gatava saglabāt Baraņņiku vicemēra amatā.

Šādu viedokli pauda arī Saskaņas deputāts Mihails Kameņeckis, norādot, ka zināmi kompromisi sadarbībai ar Neatkarīgo deputātu frakciju teorētiski iespējami ir, bet par tiem vēl ir nepieciešams diskutēt.

Ko saka eksperti no malas?

''Nesaskaņas RD ģimenītē pārvarētas,'' tvīto Jurģis Liepnieks. ''Ja Saskaņa visas savas balsis nodrošinās, būs uz diviem gadiem Burovs ar Baraņiku vicemēru.''

''Galēji pazemojošs iznākums Ušakovam, toties tieši tas, ko patiesībā vēlas “latviešu” partijas,'' uzskata Liepnieks.

Ko saka pārējās frakcijas?

Saskaņa, kas kopā ar GKR domē veido 28 deputātu bloku, sola atbalstīt Burova kandidatūru Rīgas mēra amatam.

Vienotība, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, Jaunā konservatīvā partija un Latvijas attīstībai paziņojušas, ka neatbalstīs Burova kandidatūru mēra amatam.

Visbeidzot jaunizveidotais deputātu bloks Rīgai!, kurā apvienojušies deputāti Oskars Putniņš, Imants Keišs un Druvis Kleins, atteicies tikties ar GKR frakcijas pārstāvjiem.

Kas notiks, ja mēru neatradīs?

20.augustā apritēs divi mēneši kopš Rīgai nav mēra un, balstoties uz normatīvajiem aktiem, ja netiks izraudzīts jauns mērs, Saeima būs tiesīga domi atlaist un notiks ārkārtas vēlēšanas.