Latvijas Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs aicina priesterus pievērst uzmanību laika zīmēm un skaidrot tās sabiedrībai.


Stankevičs uzsvēra, ka viņš pēdējās dienās ir saskatījis laika zīmi - ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē.

"Pirmajā brīdī likās, ka tas ir viens no daudziem ugunsgrēkiem. Bet šis ugunsgrēks kā elektriskā strāva izgāja cauri, es pat teiktu, ne tikai visai Francijai, bet arī Eiropai. Un ne tikai Eiropai, bet arī visai Rietumu pasaulei," pauda arhibīskaps.

Garīdznieks akcentēja, ka daudzi cilvēki, dažādu konfesiju pārstāvji, pat nekristieši ir izteikuši līdzjūtību, pauduši savas skumjas un pārdzīvo notikušo.

"Pilnīgi ir redzams, ka kaut kas ir sakustējies. Un šai nozīmē - kas tad ir laika zīme? Tie ir notikumi - gan pozitīvi, gan negatīvi, arī traģēdijas, kari, caur kuriem Dievs vēlas mums kaut ko pateikt," skaidroja Stankevičs, uzsverot, ka priesteru uzdevums un kalpošanas sekmīgums atkarīgs no tā, cik lielā mērā viņi ir atvērti laika zīmēm pašu dzīvē, viņiem uzticēto ticīgo dzīvēs, draudzē, baznīcā, diecēzē, Latvijā un pasaulē.

"Ja mācēsim nolasīt šo valodu, tad arī spēsim izmantot to žēlastību, kas tajā laika zīmē mums tiek iedota," uzsvēra Stankevičs.

Stankevičs cer, ka šis ugunsgrēks pamodināja daudzus "no miega".

"Eiropā kristīgo dimensiju, simbolus metodiski ir stūmuši ārā gadu desmitiem, faktiski kopš Lielās franču revolūcijas. Bet pēkšņi, kad viens no galvenajiem simboliem sāka grūt, tad sabiedrība pamodās. Tā sekularizētā, vienaldzīgā, pret kristietību pat naidīgā sabiedrība pēkšņi pamodās. Un tā ir cerīga zīme," uzskata arhibīskaps.

Stankevičs norādīja, ka šādas zīmes ir iemesls dialogam ar sabiedrību, atgādinot par saknēm un identitāti, kristietību un tās nozīmi Eiropā.

Kā ziņots, Parīzes Dievmātes katedrālē pirmdienas vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarījis plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēks izcēlies netīšām.

leta.lv