Ekonomists un uzņēmējs, uzņēmuma "Primekss Group" izveidotājs un vadītājs Jānis Ošlejs norādījis, ka šobrīd būtu jādod daudz brīvāka vaļa arī valsts un pašvaldību iepirkumos, lai operatīvi un veiksmīgi risinātu akūtās vajadzības, ko nosaka Covid-19 izraisītā krīze.


"Es vēlos, lai KNAB aizvācas šobrīd, uz trīs mēnešiem, un neskatās uz šiem darījumiem. Dīkstāves pabalstus KNAB!" TV Rīga 24 raidījumā "Kārtības rullis" savu nostāju pauž Ošlejs. Kā piemēru minot, ka arī viņa uzņēmums iepircis sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļus, un viņš atbildīgajiem darbiniekiem nevaicāšot, vai tikai nav pārmaksāts, bet tiks novērtēts, ka vispār ir izdevies vajadzīgo nopirkt.

Tikmēr valsts un pašvaldības sektoram esot jābažījas, ka pēc tam tiks saņemti pārmetumi un piemēroti sodi.

Tikmēr Finanšu ministrija atgādinājusi, ka Covid-19 radītā krīze neatceļ pienākumu nodrošināt atklātību par veiktajiem iepirkumiem.

Pagājušajā nedēļā valdība ārkārtas sēdē atbalstīja FM priekšlikumu noteikt institūcijām, tai skaitā kapitālsabiedrībām, pienākumu nodrošināt atklātības principa ievērošanu arī par tiem noslēgtajiem līgumiem, kas ir saistīti ar Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas novēršanu.

"Esošie krīzes apstākļi neatceļ valsts pārvaldes pienākumu nodrošināt maksimālu atklātību par veiktajiem iepirkumiem un publiskā finansējuma izlietojumu," uzsvēra ministrijā.

Papildus ministrija atgādināja, ka joprojām institūciju, tai skaitā kapitālsabiedrību, rīcības atbilstība normatīvajam regulējumam, kā arī labas pārvaldības principiem var tikt vērtēta no Valsts kontroles, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Iepirkumu uzraudzības biroja puses. FM aicina vienlaikus rūpīgi sekot līdzi arī šo institūciju sniegtajiem skaidrojumiem un norādījumiem.