Rīgas domes "Neatkarīgo deputātu frakcija", kurā apvienojušies četri no "Saskaņas" izslēgtie deputāti, nākusi klajā ar aicinājumu visiem Rīgas domē pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem atteikties no pašvaldībā ieņemamajiem amatiem, tai skaitā arī no mēra, viņa vietnieka un komiteju vadītāju amatiem, un domes darbu sākt "no nulles punkta", vedot jaunas sarunas par koalīcijas veidošanu. Turklāt - arī paši atsakoties no vicemēra amata!


Izplatīta atklāta vēstule, kuru frakcijas vārdā parakstījis tās priekšsēdētājs Valērijs Petrovs. Lūk, tās teksts: 

"Ņemot vērā notiekošo Rīgas domē kopš pēdējās domes sēdes un, rūpējoties par rīdzinieku interesēm, mēs aicinām visus Rīgas domē ievēlētus politiskus spēkus uzņemties politisko atbildību par pašvaldībā notiekošo un atzīt:

1. Rīgas domē izveidojusies situācija ir raksturojama kā politiskā krīze.
2. Visi līdz šīm piedāvātie situācijas uzlabošanas varianti - noņemt no amatiem atsevišķus domes amatpersonus, ar rīkojumiem pārdalīt atbildības sfēras, pat rīkot ārkārtas Rīgas domes velēšanas – ir nekonstruktīvi un neizbēgami novēdīs pie vēl dziļākas krīzes.
3. Rīgas dome, galvenokārt, ir saimnieciska, nevis politiska institūcija, un līdz ar to tai pirmajā kārtā būtu jākoncentrējas uz pašvaldības infrastruktūras apsaimniekošanu, uzturēšanu un attīstību, nevis jāpārdala amati atbilstoši īstermiņa interesēm un politiskajai konjuktūrai.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas ir visu Rīgas domnieku priekšā – darbs pie pašvaldības nākamā gada budžeta, kam jāsākas tuvāko nedēļu laikā. Pieņemt budžetu, nodrošinot algas skolotājiem, bezmaksas pusdienas skolēniem un visa veida pabalstus, varēs tikai lemtspējīga dome.

Līdz ar to, pamatojoties uz augstāk izklāstīto, ierosinam visiem Rīgas domē pārstāvētajiem politiskiem spēkiem, izmantojot savas Rīgas domes deputātu tiesības un atteikties no Rīgas pašvaldībā šobrīd ieņemamajiem - pirmkārt domes priekšsēdētāja, viņa vietnieku un komiteju priekšsēdētāju - amatiem, un kopīgi, no “nulles punkta”, uzsākt pārrunas gan par jaunas koalīcijas veidošanu, gan par pašvaldībai aktuālo jautājumu risināšanu.
Uzskatām, ka tā ir vienīgā iespēja ātri pārvarēt esošo krīzi un domei atgūt rīdzinieku uzticību."