Valsts drošības dienesta (VDD) šodien Rīgā, Mežaparkā, rīkotajās pretterorisma mācībās izspēlētā teroristu auto ietriekšanās pūlī nenozīmē paaugstinātus terorisma draudus Latvijā, šodien žurnālistiem uzsvēra VDD priekšnieks Normunds Mežviets.


VDD priekšnieks un viņa vietnieks Ēriks Cinkus šodien žurnālistus informēja, ka VDD katrās pretterorisma mācībās testē dažādus terorisma scenārijus. Iepriekšējās mācībās testēts uzbrukums civilās aviācijas lidaparātiem, kuģiem un citiem objektiem. Šīs jau ir otrās mācības, kurās testē institūciju gatavību reaģēt situācijā, kad transportlīdzeklis ietriecas cilvēku pūlī.

Atbilstoši šim scenārijam izvēlēta arī mācību norises vieta - Mežaparks. Šāda vieta nav izvēlēta nejauši, jo Mežaparks koncertu laikā pārvēršas par cilvēku masveida pulcēšanās vietu. "Tātad ļoti atraktīva vieta teroristiem," uzsvēra Cinkus.

"Šorīt atbilstoši mācībām uz ārkārtas tālruņa numuriem saņemts zvans par to, ka Mežaparkā transportlīdzeklis uztriecies aptuveni desmit cilvēkiem. Mēs testējām visas šīs pretterorisma operācijas fāzes, sākot ar apziņošanu un dienestu ierašanos, izvēršanos, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, informācijas savākšanu operatīvajām un izmeklēšanas darbībām, kā arī potenciāli aizdomās turēto personu aizturēšanu vai neitralizēšanu. Potenciālais uzbrucējs pēc terorakta no notikuma vietas pazudis un atbilstoši scenārijam mācībās iekļauts papildu elements - ķīlnieku krīze, padarot šo scenāriju nedaudz komplicētāku un sarežģītāku," mācību scenāriju skaidroja Cinkus.

Mežviets skaidroja, ka izvēlētais mācību scenārijs nekādā veidā nenozīmē, ka Latvijā ir paaugstinātas terorisma draudu līmenis. Terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems.

"Vienlaicīgi Latvija kā jebkura NATO un ES dalībvalsts pēdējos gados saskaras ar terorisma draudu aktualitāti, un arī iegūtā informācija, analizējot starptautiskā terorisma draudu attīstības tendences ES, liecina, ka draudu līmenis var strauji pieaugt. Lai attīstītu efektīvu reaģēšanas sistēmu, ir vajadzīgs ilgāks laiks, tāpēc iesaistītajām institūcijām ir regulāri jāpārbauda sava gatavība un kapacitāte," norādīja Mežviets.

Pēc mācībām VDD sagatavos secinājumus un, ja būs nepieciešams, arī priekšlikumus, lai novērstu trūkumus. Iepriekšējās līdzīgās mācībās dienesti demonstrēja samērā augstu gatavību, skaidroja Cinkus.

VDD priekšnieka vietnieks arī norādīja, ka VDD ikdienā veic daudz un dažādus preventīvus pasākumus un cilvēku masveida pulcēšanās vietu aizsardzība ir viena no lietām, ar ko nodarbojas VDD Pretterorisma centrs. Dienests ikdienā sniedz rekomendācijas par fiziskās drošības pasākumiem, tajā skaitā tādiem, kas novērš potenciālu transportlīdzekļa ietriekšanos pūlī.

Pretterorisma mācībās piedalās VDD, Nacionālo bruņoto spēku, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Ģenerālprokuratūras, Rīgas Pašvaldības policijas, kā arī Iekšlietu ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvji. Kopumā mācībās piedalīsies vairāk nekā 300 dalībnieku, kā arī novērotāji no Lietuvas un Igaunijas.

Pretterorisma mācības ar pilnu spēku izvēršanos VDD organizē jau kopš 2007.gada, un šīs bija desmitās tik plaša mēroga mācības.