Biznesam un valsts ekonomikai ir svarīga ātra to nozaru atjaunošanās, kas tika noliktas uz pauzes koronavīrusa pandēmijas dēļ, intervijā radio "Baltkom" teica tūrisma operatora "Tez Tour Latvija" vadītājs Konstantīns Paļgovs. 


Pēc viņa vārdiem, tūrisma nozare, kas ir cietusi vienu no pirmajām, atgriezīsies pie dzīvības pietiekami ātri, jo tā ir cieši saistīta ar transportu un cilvēku resursiem.

"Mēs varam atcerēties atgriešanos dzīvē pēc kataklizmām Taizemē, kad simti mūsu tūristu bija tur iestrēguši, sprādzienus Ēģiptē, pēc kuriem tūrisms atsākās faktiski jau pēc mēneša, Dvīņu torņu traģēdiju ASV. Lidmašīnas nevar stāvēt uz zemes, tās noteikti lidos.

Tā ir milzīga un ļoti dārga nozare. Tāpat kā vilcieni un sauszemes transports kopumā. Pirmo lidmašīnu airBaltic plāno jau maija vidū. Un lidos uz turieni, kur būs droši. Domāju, ka pirmie lidojumi būs tieši čarterreisi. Pasaule atkal atveras," izteicās Paļgovs.

Paļgovs uzsvēra, ka ar tūrismu ir saistīts ļoti daudz darbavietu, kurās drīz sāks atgriezties cilvēki.

Jāpiebilst, ka, piemēram, Grieķijas varas iestādes, lai atdzīvinātu Covid-19 pandēmijas dēļ sagrauto tūrisma nozari rosina Eiropā, rosina ieviest tūristu "medicīnisko pasi". Grieķijas tūrisma ministrs Harijs Teoharis informējis, ka ideja par dokumentu tiekot apspriesta Eiropas Savienības līmenī.

Eksperti patlaban analizējot arī citus veidus, kā nodrošināt, lai ceļojumos dotos tikai veseli cilvēki. Iespējams, tūristiem pirms došanās ceļā būs jāveic Covid-19 testi, bet ceļojuma laikā jāvalkā sejas maskas.

Speciālisti arī izstrādā citus ieteikumus, kas vietējiem iedzīvotājiem un ceļotājiem ļautu izvairīties no inficēšanās ar Covid-19. Konkrēts lēmums gan tikšot pieņemts tikai pēc rūpīgas problēmas izpētes.