Latvijas vīriešu futbola izlasei ceturtdien Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Nāciju līgas D divīzijas pirmajā spēlē neizdevās daudzas atslēgas epizodes, secina pie valstsvienības stūres debitējušais galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

 


Jau ziņots, ka Latvija ceturtdien savā laukumā nospēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) ar Andoru. Laukuma saimniekiem bija vairākas iespējas gūt vārtus, taču rezultāts palika nemainīgs.

"Neizdevās daudzas atslēgas epizodes - nerealizējām 11 metru soda sitienu un tikām pie sarkanās kartītes, kam būs tālejošas sekas. Nekādas panikas nav, bet ļoti maz ko pozitīvu varu pateikt. Nekādu pārsteigumu nebija, bet netikām galā ar to, kam bijām gatavojušies un nesavaldījām emocijas. Neesmu apmierināts ar spēli un rezultātu, bet mēs strādājam pie tā, lai kļūtu spēcīgāki. Es ticu šiem spēlētājiem un neesmu viņos vīlies. Redzu, ka ļoti daudz idejas viņi uzķer un realizē," pēcspēles preses konferencē stāstīja Kazakevičs.

Nepilnas 20 minūtes pirms pamatlaika beigām par rupju pārkāpumu pret pretinieku sarkano kartīti saņēma Latvijas izlases uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis. Viņam būs jāizlaiž vismaz viena spēle.

"Viennozīmīgi tāda rīcība nav pieļaujama. Saruna jau šobrīd bija ļoti skarba," teica Kazakevičs, tajā pat laikā norādot, ka nevēlas pārāk daudz publiski komentēt šo epizodi. "Tādas muļķīgas kļūdas mēs nevaram atļauties - mums jākļūst pieaugušākiem. Uzskatu, ka mums bija daudz mazāk uzmanība jāpievērš tiesnešu lēmumiem. Vienkāršās epizodēs bijām pārāk daudz uzvilkušies."

Jau pēc pirmā puslaika tika nomainīts Vladislavs Fjodorovs, kurš vairākās epizodēs bija redzams uzbrukumā, taču ar pamatpienākumiem pussarga pozīcijā netika galā. Viņa vietā laukumā devās uzbrucējs Roberts Uldriķis.

"Pirmkārt, Vladislavs ne līdz galam izdarīja to, ko no viņa gaidījām. Roberts ar Vladislavu abi ir līdzvērtīgas izvēles, taču pirmajā puslaikā zemuzbrucēja pozīcijā vēlējāmies futbolistu, kurš var ātrāk strādāt ar bumbu," skaidroja Kazakevičs, kurš gan gribēja, lai otrajā puslaikā vairāk tiktu izmantotas Uldriķa garā auguma priekšrocības soda laukumā.

Izlases galvenais treneris atzinīgi vērtēja spēli aizsardzībā, tajā pat laikā norādot, ka brīžiem komanda pārāk daudz atkāpusies.

"Aizsardzības līnija nospēlēja diezgan stabili un malējie spēlētāji aktīvi pieslēdzās uzbrukumiem. Gribētu spēlēt augstāk, jo dažās epizodēs ar pārāk lielu skaitlisko sastāvu aizsargājāmies. Daudz nekādus variantus mēs viņiem nedevām," atzina Kazakevičs.

Savainojuma dēļ ārpus pieteikuma palika uzbrucējs Dāvis Ikaunieks. Viņš gan dosies uz Maltu, tāpat kā sarkano kartīti saņēmušais Gutkovskis.

"Mums ir iekšējas problēmas, par kurām pagaidām nevēlos neko vairāk atklāt, tāpēc ka mēs vēl meklējam risinājumus. Viens no spēlētājiem Covid-19 situācijas dēļ varētu nelidot uz Maltu. Nevaru šobrīd nosaukt uzvārdu, bet ir tāda situācija, ka nav skaidrs, vai klubs viņam ļaus lidot uz Maltu," stāstīja Kazakevičs.

Galvenais treneris nedeva nekādas norādes par futbolistu, kurš varētu nedoties uz Maltu, bet runa bija par uzbrukuma grupas spēlētājiem. Noprotams, ka tas ir Uldriķis, kura pārstāvētajai "Sion" pēc pāris nedēļām sāksies Šveices superlīgas sezona, bet došanās uz Maltu latviešu futbolistam nozīmētu to, ka viņam pēc tam 14 dienas būtu jāpavada pašizolācijā.

"Savukārt par Dāvi Ikaunieku, ceram, ka viņš varēs spēlēt Maltā. Šīs dienas aktīvi strādājām un ārstējām, darot visu, lai viņš būtu gatavs," atzīmēja Kazakevičs.

Jau pirms treniņnometnes izlases sakarā tika locīts Raimonda Kroļļa vārds, taču Kazakevičs iepriekš pauda, ka gados jaunajam futbolistam šobrīd ir lielāka iespēja tikt pie spēles minūtēm U-21 izlasē. Uzbrucēju deficīts nacionālajā izlasē varētu mainīt viņa lēmuma, taču sarežģījumus rada stingrie sanitārie protokoli Covid-19 ierobežošanai.

"Nevaram izsaukt jebkuru spēlētāju un aizvest izbraukumā. Domājam par dažādiem variantiem, un šovakar būs lēmumi. Sākotnējā plānā mēs neizskatījām šādu variantu," Kroļļa iespējamo izsaukšanu komentēja Kazakevičs.

Trīs dienas pēc dueļa ar Andoru Latvijas izlasei izbraukumā plānota spēle pret Maltu.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Otrā spēle Nāciju līgā septembrī būs arī pēdējā Latvijas valstsvienībai, bet 7.oktobrī plānots pārbaudes mačs ar Melnkalnes izlasi. Trīs dienas vēlāk jau Nāciju līgā izbraukumā jātiekas ar Fēru salām, bet 13.oktobrī Latvijā viesosies Maltas izlase.