Latvijai aizvien aktīvāk pārejot uz 5G mobilo interneta pārklājumu, iedzīvotāju vidū izceļas diskusijas par tā ietekmi uz veselību.


Diskusijas izvērtušās kā medijos, tā sociālajos tīklos.

Kas ir 5G?

5G ir piektā mobilo sakaru standartu paaudze. Tā ir šobrīd jaunākā mobilo sakaru paaudze, kas rada pilnīgi jaunas iespējas ikvienā nozarē un sektorā. Tehnoloģija paver pilnīgi jaunas iespējas – gan 5G infrastruktūras ražotājiem, gan mobilo telefonu operatoriem, gan arī uzņēmējiem un ikdienas lietotājiem.

Paredzamais 5G tehnoloģijas ātrums, kas būs mērāms gigabitos sekundē, salīdzinot ar 4G tehnoloģijai raksturīgo ātrumu (megabiti sekundē), ļaus ātrāk pārsūtīt lielu datu apjomu. Piemēram, fullHD kvalitātes filmu varēs lejupielādēt dažās sekundēs nevis minūtēs.

Bet zemais latentums jeb signāla aizture - aptuveni viena milisekunde pašreizējo 30 līdz 40 milisekunžu vietā, kas nodrošinās vēl ātrāku ierīču un mobilā tīkla "saziņu" jeb savienošanos. Piemēram, tiešsaistes spēles varēs baudīt reāllaikā un vienlīdz augstā kvalitātē kā ar optisko vadu savienojumu.

Kad to ieviesīs Latvijā?

To šobrīd Latvijā ievieši visi lielākie mobilo sakaru operatori - LMT, Tele2 un Bite.

Pirmie pie tās 19.jūlijā tika Liepājas iedzīvotāji, kad pirmo tīklu palaida LMT.

Ko par to runā sabiedrībā?

Visā pasaulē uz 5G skatās neviennozīmīgi, daudziem izvēloties ticēt dažādām konspirāciju teorijām.

Starp viņām ir arī Latvijā populārā dziedātāja Agnese Rakovska, kura viesojoties TV24 raidījumā Preses Klubs paudusi tik ekscentrisku viedokli, ka tas izsaucis ironiskas diskusijas sociālajos tīklos.

Pēc augstāk redzamo Rakovskas apgalvojumu nonākšanas plašākai apspriešanai, iedzīvotāji metušies komentēt šo tēmu.

''Visdrošāk būtu ar baložiem vai ugunskuriem pakalnos. Baloži tomēr drošāk, jo ugunskuru gadījumā tomēr tas CO2 nonāks atmosfērā,'' domā Anna Gintere. Viņai piebalso ar Vjačeslavs Kaščejevs: ''Ugunskuri? Nekādā gadījumā! Siltumstarojums ir simtiem TERAHercu!''

''Mīļš paldies arī šim diskusiju raidījumam par atbilstošu un augstu kvalificētu ekspertu izvēli! Tādiem nudien ir jāpiešķir platforma, kur paust savu ilgtermiņa pētījumos balstīto viedokli,'' domā Ksenija.

Ance Tarvida tvīto: ''Agnese ir tas cilvēks, kurš uzskata, ka sojas piens tiek radīts, ja parastam pienam pielej klāt sojas mērci uN tAPec TAs iRa SlikTS.''

''Ceru, Agnesei nav bail no bezvadu mikrofoniem. Mikrenes, kā Agnese minēja, operē ar 2,45 GHz viļņiem. Daļa bezvadu mikrofonu modeļu operē 2,4-2,483 GHz joslā. Tas bīstami tuvojas šūnas uzvārošajam 2,45 GHz,'' raksta Kurbads1918. ''Agnese, liec nost to bezvadnieku! Ja nu bīstamā diapazona modelis?''

Interesanti, ka bērnu prekvakcinēšanas domubiedru grupa arī esot pret 5G, kā rezultātā gatavojas doties protesta gājienā Rīgas ielās.

''Ziniet, mīļie domubiedri! Būs jāiet ielās. Citu variantu neredzu. Šeit neies cauri komentēšana internetos un šausmināšanās par to, ko mums industrijas grib uzspiest,'' tā tiek vēstīts Facebook grupā.