Annija Oueijan, balss trenere un mākslinieku mentore, iknedēļu aktīvi seko līdzi Latvijas “X-faktora” notikumiem. Lai arī ir prieks par jauno iespēju dziedātājiem, nācies piedzīvot arī nelielu vilšanos – labu un spēcīgu dziedātāju un patīkamu pārsteigumu, pēc viņas domām, šovā esot diezgan maz, Annija atklāj sarunā ar FOCUS.lv. 

 


Vokālā pedagoģe izcilu dziedātāju trūkumu skaidro gan ar to, ka daudzi pirmajam gadam vēl nav pieteikušies, gan arī ar to, ka Latvijā trūkst labu vokālo pasniedzēju, kas spētu dabas doto talantu pārvērst izcilā mūziķī.

“No pieredzes redzu arī to, ka dziedātāji pārāk maz uzmanības pievērš balss treniņiem, vienreiz nedēļā nāk uz nodarbībām, mājās šad tad kaut ko padungo, šad tad uzdzied kādos koncertiņos un domā, ka nu ir lieli dziedātāji. Ar balsi jāstrādā ļoti mērķtiecīgi, sistemātiski un nopietni, lai rezulāti būtu tādi, kādus mēs redzam ASV vai Lielbritānijas X-Faktoros,” pārliecināta ir Annija.

“Jā, arī pēc manām domām Latvija ir dziedātāju tauta, un, it īpaši kad dzīvoju Libānā, ļoti lepojos ar Latvijas neskaitāmi daudzo koru esmību, Dziesmu Svētkiem un daudzajām mūzikas skolām. Tomēr koru pieredze maldīgi dod cilvēkiem pārliecību, ka viņi uzreiz var dziedāt arī citos stilos,” skaidro pedagoģe.

Pasaulē spēcīgāko vokālu īpašnieki jau kopš mazotnes ir dziedājuši "pieaugušo’’ dziesmas un trenējuši balsis tik pat mērķtiecīgi, cik trenējas, piemēram,  profesionāli sportisti. “Un tās nav dziesmiņas par taurenīšiem, podziņām un putniņu čivināšanu,” komentē Annija.

Tomēr ir arī mūziķi, kas jau uzstājušies uz “X-faktora” skatuves un vokālo pedagoģi ļoti patīkami pārsteiguši, piemēram, Anete Kotoviča ar ļoti izkoptu un spēcīgu balsi, grupa Tautumeitas ar autentiskumu, grupa Fellas ar profesionalitāti un enerģiju, Nadežda Maņkeviča ar ļoti izjustu, profesionālu dziedājumu, Roberts Memmēns no Framest un, protams, arī Lauris Bergmanis ar ļoti skaisto tembru, izjusto dziedājumu un potenciālu. Arī Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča, Elīna Krastiņa, Līga Rīdere, Agnese Stengrevica un Vanesa Reinholde izcēlās ar skaistiem tembriem un lielu potenciālu.

“X-faktora” žūrija sociālajos tīklos un medijos bieži vien saņem daudz kritikas – “paši neko nesaprotot”, “laiž tālāk to, kurš pilnīgi nemāk dziedāt”, “interešu konflikti” u.t.t. Tomēr Annija, kas pati bijusi žūrijas locekle vairākos konkursos ārzemēs, nesteidzas Latvijas “X-faktora” nozākāto trijnieku kritizēt.

“Tas tomēr nav tikai dziedāšanas konkurss, bet arī šovs, kurā vērtēšanas kritēriji var atšķirties no ierastajiem. Un nedrīkst aizmirst arī to, ka dziedātājam ar labu balsi vien nepietiek, ir jāspēj aizraut skatītājus, likt viņiem noticēt katram izdziedātajam vārdam un noturēt viņu uzmanību līdz pat dziesmas beigām. To diemžēl nespēj daudzi,” izsakās Annija.

Lai arī liela daļa no Latvijas mūziķiem iztiku ar dziedāšanu nopelnīt nevar, Annija aicina jaunos talantus nepadoties: “Latvijā katru gadu ir arvien vairāk pasākumu, kuros dziedātāji var sevi parādīt un nopelnīt - dzīvā mūzika restorānos un bāros ir kļuvusi ļoti populāra, kā arī interneta esamība dod ļoti daudz iespējas jaunajiem mūziķiem sevi parādīt ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas. Protams, tas nav viegli, prasa laiku, darbu un ieguldījumu, bet nekas nav neiespējams!

Vienmēr mudinu savus dziedātājus regulāri trenēties, rakstīt jaunas dziesmas un nemitīgi pilnveidoties (pat, ja jau ar dziedāšanu pelna iztiku), jo tāpat kā visās citās jomās- ja vēlies būt profesionālis, pilnveidošanās un izglītošanās nedrīkst apstāties nekad!”