Otrdien, 11.jūnijā, pie Krievijas vēstniecības Rīgā notiks pikets aizturētā žurnālista Ivana Golunova atbalstam.


Tāpat atbalstu Meduza žurnālistam izteikusi Latvijas žurnālistu asociācija, kuri Maskavā notikušo aizturēšanu uzskata par provokāciju un aicina Golonovu ''nekavējoties atbrīvot''.

Par minēto piketu Rīgā plašāk var uzzināt šeit.

Kas noticis?

Golunovs tika aizturēts Maskavā šī gada 6.jūnijā, jo Krievijas likumsargiem radušās aizdomas, ka viņš varētu nodarboties ar narkotiku izplatīšanu. Konkrēti apsūdzība ir par mefedrona tirdzniecību.

Pēc aizturēšanas pret viņu arī izmantots fizisks spēks, atņemts mobilais telefons un liegta iespēja izsaukt advokātu. Spēka pielietošanas rezultātā Golunovs piedzīvojis smadzeņu satricinājumu un iespējams lauztas ribas. Medicīnisko palīdzību, vismaz sākotnēji, viņš neesot saņēmis.

Viņš pats šīs apsūdzības noliedz un ir pārliecināts, ka notikušais ir saistāms ar viņa profesionālo darbību. Divas paciņas ar mefedronu tiešām bijušas aizturēšanas brīdī, tomēr žurnālists apgalvo, ka tās viņam ''piesviestas''.

Ko saka policija?

Aizturēšanas apstākļi, kā jau lielajā kaimiņvalstī ierasts, ir visai mīklaini. Policija noliedz, ka piekāvusi 36 gadus veco žurnālistu, kā arī norāda, ka lieta tiek risināta ar viņa advokāta iesaisti.

Policija norāda, ka Golunova dzīvoklī atrada trīs pakas un vienu sainīti ar narkotiskām vielām, kā arī svarus, kuru dēļ arī uzskata, ka viņš ar to tirgojies.

Interesanti, ka Maskavas likumsargi paši uzsver, ka fotogrāfijas ar minētajām narkotiskajām vielām nav uzņemtas žurnālista dzīvoklī, kurā tās tika atrasts.

Eksperti novērtējuši, ka šāda detalizēta un operatīva atbilde par notikušo Krievijas policijai esot neraksturīga.

Ko saka citi?

Golunova advokāts Dmitrijs Džulajs tikmēr apgalvo, ka klients pusstundu turēts policijas auto, kamēr likumsargi jau devušies uz viņa dzīvokli, kur tad arī itkā uziets mefedrons.

''Policijai bija iespēja ieiet dzīvoklī un izdarīt tur visu ko,'' saka advokāts.

Pārsteidzoši, bet Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, runājot par policijas minētajām fotogrāfijām, tiešām pieļāvis, ka ''kļūdas iespējamas''.

BBC krievu redakcijas Svetlana Reitere apgalvo, ka viņai zvanījis izmeklētājs, kurš informējis par aizturēšanu, tomēr, kā viņa teica sākotnēji, esot pamats aizdomām, ka Golunovs aizturēts vēl pirms oficiāli nosauktā brīža.

Visbeidzot, Meduza oficiālajā paziņojumā izdevniecības ģenerāldirektore Gaļina Timčenko un galvenais redaktors Ivans Kolpakovs pauž pārliecību kolēģa nevainīgumā, kā arī atklāj, ka viņš pēdējā laikā bija saņēmis draudus.

''Nojaušam, kas bija draudētāji,'' rakstīts Meduza paziņojumā.

Viņš pats arī svētdien tiesā paudis, ka notikušais varētu būt saistāms ar viņa publikāciju par apbedīšanas pakalpojumu jomu.

Atbalstu žurnālistam paudušas arī tādas Krievijas zvaigznes, kā Ksenija Sobčaka, Boriss Grebenšikovs un Zemfira.

Starp citu, pirmdienas, 10.jūnija, rītā trīs no Krievijas lielākajiem laikrakstiem iznāca ar vienādiem vākiem, kuri vēstī ''Es/Mēs esam Ivans Golunovs''. Tos var apskatīt augstāk.

Kas ir Ivans Golunovs un Meduza?

Golunovs ir viens no Krievijas atpazīstamākajiem pētnieciskajiem žurnālistiem. Savās publikācijās viņš izmeklējis ne mazumu skandalozu lietu, kā piemēram Maskavas mērijas iepirkumi, kā arī bēdīgi slavenām jomām, kā atkritumu pārstrāde un apbedīšanas pakalpojumi.

Meduza ir Krievijas online medijs, kurš bāzēts Latvijas galvaspilsētā Rīgā. Tas tika izveidots ar mērķi strādāt neatkarīgi no valsts varas, tomēr kaimiņvalstī tas esot neiespējami. Latvijas žurnālisti Meduza nestrādā.