No nākamā gada stāsies spēkā jauns nodoklis, ko Saeima apstiprināja jau vasarā, vēsta Latvijas Radio.


To piemēros azartspēļu tiešraidēs filmētajiem galdiem. Latvijā ar šo biznesu nodarbojas vairākas lielas kompānijas ar tūkstošiem darbinieku.

Parlamentā kolēģus ieviest jauno nodokli pārliecināja Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks, par spīti valdības rekomendācijai to nedarīt. Tagad lielākā azartspēļu tiešraižu kompānija "Evolution Gaming" draud aiziet no Latvijas tirgus.

Kompānijas apgrozījums pērn bija 58 miljoni eiro. Peļņa – 4 miljoni eiro. Latvijā kompānija izveidojusi aptuveni 3000 darbavietu, kas to padara par vienu no lielākajiem darba devējiem privātajā sektorā.

Kompānijas īpašnieki ir Zviedrijas pilsoņi.

"Evolution Gaming" nav vienīgā kompānija Latvijā, kas nodarbojas ar šo biznesu. Otrs lielākais azartspēļu tiešraižu piedāvātājs "Euro Live Technologies" pērn strādāja ar 17 miljonu eiro apgrozījumu.

Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vadītāja Signe Birne lēš, ka Latvijā aptuveni septiņi uzņēmumi piedāvā interneta kazino tiešraides, tomēr konkrētu skaitu inspekcija pateikt nevar, jo kompānijām par savu darbu inspekcijai nav jāatskaitās.

"Azartspēles saskaņā ar definīciju, ja tā [var teikt], ir kapitālsabiedrība, kura organizē azartspēles vai izlozes un tiešā veidā piedāvā klientiem, iekasējot likmes vai dalības maksas un attiecīgi veiksmes gadījumā izmaksā laimestu spēlētājiem. Šīs kompānijas to nedara. Viņu galvenais darbības veids ir IT pakalpojumu sniegšana, programmu nodrošinājums, video filmēšana, straumēšana un šīs informācijas nodošana tālāk jau citiem licencētiem azartspēļu organizētājiem," skaidro Birne.

Valdība jauno nodokli neatbalstīja, taču idejas autoram – Nacionālās apvienības deputātam Imantam Parādniekam –izdevās Saeimu pārliecināt jauno nodokli ieviest.

Tagad "Evolution Gaming" valdībai atsūtījusi vēstuli, kurā nodokļa ieviešanu lūdz atlikt uz gadu.

Uz Latvijas Radio jautājumu par kompānijas plāniem Latvijā "Evolution Gaming" grupas vadītājs Mārtins Karlesunds atbildē raksta:

"Protams, esam ārkārtīgi vīlušies un vienlaikus nepatīkami pārsteigti par nodokli, kas tiks ieviests jau no nākamā gada. Turklāt ir svarīgi atcerēties, ka "Evolution" nesniedz pakalpojumus Latvijā un nav azartspēļu organizētājs likuma izpratnē. [..] Šobrīd uzņēmumam ir studijas vairākās valstīs. Daudz aspektu tiek izsvērti, tajā skaitā nodokļi un nodevas, pirms izlemjam, kurā valstī paplašināties. Mēs esam lepni par līdz šim sasniegto Rīgā, kā arī turpināsim tiekties kļūt par labāko darba devēju Latvijas tirgū, nodrošinot lielisku darba vidi.

Taču, ja jaunais nodoklis tiks ieviests kā pašreiz plānots, mums nāksies pārvērtēt turpmākos paplašināšanās plānus Rīgā, kā arī sekas uzņēmumam ilgtermiņā."

LSM.lv