Valsts prezidenta izraudzīšanās atgādina vēlēšanas Krievijā, kur ir viens kandidāts, bet pārējie pilda statista lomu, šodien Valsts prezidenta vēlēšanu debatēs parlamentā sacīja pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems.


Gobzems savā runā atskatījās bērnībā, atgādinot 1.maija demonstrācijas PSRS laikos. "Šodien ir ļoti žēl, ka visi amata kandidāti tiek nostādīti laika posmā, kas atgādina manu bērnību, kad par valsts vadītāju vēlēja noteiktus cilvēkus. Vai atgādina to, kā Valsts prezidentu vēlē Krievijā, kad ir viens kandidāts, bet pārējie - statisti," teica Gobzems.

Gobzems uzsvēra, ka Latvijas prezidentam jābūt nevis koalīcijas, bet tautas prezidentam, kam būtu jābūt vienam no parlamenta un prezidenta uzdevumiem.

"Šodienas runas atgādina Padomju laiku. Prezidentam nevajadzētu būt ikonai. Ukrainas prezidents aicināja nekārt portretus, bet vērtēt pēc darbiem. Arī šodienas runās būtu jāuzdod darbi Valsts prezidentam," sacīja politiķis.

Gobzems uzsvēra, ka Valsts prezidents nedrīkst būt iedomīgs, vīzdegunīgs un dzīvot ar pārākuma apziņu vai "Temīdas mākoņos atrauti no tautas". Valsts prezidentam Gobzema ieskatā ir jāspēj izjaukt koalīcijas mieru.

"Prezidentam jāīsteno politika, esot pieejamam Latvijas sabiedrībai. Viņam ir jāiejaucas Saeimas miegainajā darbā, darot visu iespējamo, lai mūsu tauta dzīvotu labklājībā," uzsvēra Gobzems.

Kā ziņots, šodien notiekošajās Valsts prezidenta vēlēšanās uz augsto amatu kandidēs Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, tiesībsargs Juris Jansons un deputāts Didzis Šmits (KPV LV).